MENIU

Premieră marcantă în medicină: cum sunt livrate organele pentru salvat vieți?

Cercetătorii au dat din nou lovitura. De data asta au reușit să transporte cu drona un rinichi menit pentru transplant. E o premieră mondială și demersul lor a salvat o viață. Nu se știe pe ce distanță a fost transportat acesta și nici ce avantaje le-a oferit drona cercetătorilor prin comparație cu metodele tradiționale de transport. Dar e clar că e mai rapid acest transport decât cu ambulanța.

Ambulanțele se blochează în trafic, nu pot zbura și, ei bine, sunt mai lente decât alte mijloace de transport. Iar un avion e scump. Așa că specialiștii au apelat la drone. Teoretic, folosirea unei drone pentru transportul de organe este o idee bună, pentru că permite personalului medical să evite traficul și alte complicații în calea aducerii organelor la pacienții care au nevoie de ele.

Cum au reușit să transporte organe cu o dronă?

Drona folosită de specialiștii de la University of Maryland Medical Center nu a avut doar funcție de transport.

A fost capabilă să mențină și să monitorizeze starea rinichiului transportat, cum ar fi temperatura. De asemenea, a fost echipată cu elice de rezervă, baterii duale și o parașută în caz de urgență. Înainte de a fi folosită pentru a transporta un rinichi, drona a efectuat în jur de 44 de zboruri test, care au necesitat 700 de ore.

Doctorul Joseph Scalea, care este profesor asistent de chirurgie la University of Maryland Medical Center a spus că o asemenea tehnologie ar putea permite medicilor să realizeze transplanturi și cu organe care nu ar fi viabile dacă ar exista vreo întârziere înainte de operație. „Este precum Uber pentru organe", a zis Scalea.

Persoana care a primit rinichiul transplantat a fost Trina Glipsy, o femeie din Baltimore, care a petrecut opt ani în dializă. „Mă simt foarte norocoasă, mai ales după ce am urmărit atâția oameni care au murit fiind pe dializă", a zis Glipsy.

Sursa

Mai multe articole despre:
transplant organe livrare dronă