MENIU

Predoiu: Corectitudinea alegerilor ţine şi de buna informare a românilor din străinătate

Foto: RTV

Informarea corectă a cetăţenilor din străinătate în legătură cu procedura de desfăşurare a votului este un factor decisiv în asigurarea corectitudinii alegerilor, a declarat ministrul interimar de externe, Cătălin Predoiu, cu ocazia lansării unui ghid pentru alegătorii din străinătate.

Ministerul de Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au lansat miercuri "Ghidul alegătorului român din străinătate", prin care se urmăreşte asigurarea informării corecte a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare despre condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile prezidenţiale.

"Prin publicarea acestui ghid, MAE îşi continuă eforturile de informare privind desfăşurarea alegerilor în străinătate, aşa cum au fost stabilite prin prevederile legale. Nu noi am stabilit regulile jocului, cum se spune, dar în acelaşi timp vă asigurăm că le vom respecta întru totul. Cred că informarea corectă a cetăţenilor din străinătate în legătură cu procedura de desfăşurare a votului este un factor decisiv în asigurarea corectitudinii  alegerilor", a spubliniat şeful interimar al ministerului, Cătălin Predoiu.
El a explicat şi care sunt informaţiile cuprinse în ghidul lansat de MAE. "Prin acest ghid dorim să punem la dispoziţia alegătorilor din străinătate în termeni foarte simpli, practici, la îndemâna oricui, informaţiile cheie legate de procesul de vot, începând cu persoanele care pot să îţi exercite dreptul de vot în străinătate, documentele pe baza cărora îşi pot exercita dreptul de vot, procedurile care le stau la dispoziţie în cazul în care aceste documente au expirat, dacă şi până la ce oră se poate vota în respectivele secţii, conform legii", a punctat ministrul.

Ghidul va fi distribuit la misiunile României din străinătate, dar şi către organizaţii de români sau parohii româneşti. "Vom transmite către misiuni acest ghid, iar misiunile vor asigura o difuzare în teritoriu către asociaţiile de români din străinătate sau chiar către persoane fizice care sunt înregistrate în baza de date a misiunilor. Vom încerca să asigurăm distribuirea acestor ghiduri în locurile în care comunităţile de români îşi fac simţită prezenţa, cum ar fi de regulă în jurul parohiilor, spre exemplu. De asemenea, vom difuza odată cu acest ghid şi un afiş tipărit care va pune la dispoziţia românilor informaţii cheie în legătură cu procesul de vot", a completat Predoiu.

Ghidul este publicat şi pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii "Alegeri prezidenţiale 2009" şi va fi postat pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice, iar misiunile diplomatice multiplică materialul şi îl distribuie gratuit cetăţenilor români.

Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, MAE a stabilit organizarea a 294 de secţii de vot în întreaga lume, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în R. Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA. În străinătate vor fi transmise aproximativ 600.000 de buletine de vot, iar bugetul total alocat alegerilor din străinătate este de 3,7 milioane de lei noi.