Predoiu consideră demersul CSM privind subfinanţarea sistemului judiciar drept o încercare de a recâştiga credibilitatea magistraţilor
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, făcând referire la sesizarea CCR de către CSM, că demersul CSM privind subfinanţarea sistemului judiciar reprezintă doar o încercare de câştigare a credibilităţii în faţa colegilor magistraţi, altfel fiind neîntemeiat.
"Acuzaţiile sunt neîntemeiate. Cred că putem recâştiga credibilitatea magistraţilor continuând, în mod structurat, să colaborăm şi să rezolvăm în primul rând problemele care ţin de finanţarea sistemului. Pentru asta e nevoie de un dialog. Eu am acest dialog permanent, sunt convins că va da rezultate", a întărit ministrul.
Predoiu a asigurat că, în tot mandatul său, a dat dovadă că a încercat să-i determine pe cei de la CSM să înţeleagă "menirea lor" - nu numai de "organ garant al independenţei magistraţilor", dar şi "un organ adevărat regulator al sistemului", "care ar trebui cu maturitate să trateze şi problemele pe care le are sistemul judiciar, nu numai să se axeze pe apărarea acestuia".
"Pe de altă parte, cred că în tot ce-am făcut, atât în ţară cât şi în străinătate, am încercat să recredibilizez CSM pentru că numai prin dialog şi cooperare putem să rezolvăm problemele magistraturii. Voi continua politica de cooperare instituţională de CSM, în ciuda acestui demers, dar nu voi ezita să arăt unde sunt problemele, în cadrul CSM şi în sistem în general", a afirmat ministrul Justiţiei.
Predoiu a asigurat că, pe tot parcursul mandatului său, s-a preocupat de creşterea finanţărilor în sistemul judiciar. "Nu spun că nu mai sunt probleme", a mai subliniat el, precizând că încearcă să găsească soluţii pentru revendicările federaţiilor sindicatelor de grefieri.
CSM a sesizat, miercuri, Curtea Constituţională pentru un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de CSM, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi Ministerul Justiţiei, în legătură cu subfinanţarea sistemului judiciar.
Trei aspecte au fost invocate la CCR de către Consiliu, a anunţat preşedintele CSM, Virgil Andreieş.
Primul se referă la afectarea gravă a independenţei Justiţiei prin subfinanţarea sistemului, care s-ar fi făcut prin mai multe ordonanţe de urgenţă ale Guvernului ce au prorogat termenul de preluare a bugetului instanţelor de către instanţa supremă, şi a nesolicitării avizului CSM pentru acte normative de adoptare a bugetului şi de rectificare bugetară.
A doua problemă invocată se referă la "omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti".
Ultimul aspect priveşte controalele Ministerului Justiţiei la unele instanţe, unde au fost verificate şi aspecte ce ţin de competenţa exclusivă a CSM.