MENIU

Povestea primului șef de Guvern post-decembrist dat jos cu forța din funcție

Petre Roman a fost numit premier la 26 decembrie 1989, prin decret al Consiliului Frontului Salvării Naționale. După ce a condus Guvernul provizoriu timp de șase luni, Petre Roman a rămas premier și după alegerile din mai 1990, când a fost desemnat de președintele Ion Iliescu și votat de Parlament. A deținut funcția până în octombrie 1991. Atunci după o nouă descindere sângeroasă a minerilor din Valea Jiului în București, Petre Roman a fost forțat să părăsească funcția de șef al Executivului.

Pe 23 şi 24 septembrie 1991, mii de mineri se adună în faţa Primăriei din Petroşani şi hotărăsc să pornească spre Bucureşti. Lor li s-au adăugat mineri şi muncitori din alte zone industriale ale ţării.

Pe 25 au ajuns în gara Băseasa. Minerii s-au îndreptat apoi spre Palatul Victoria, cerând o întâlnire cu premierul Petre Roman. Acesta nu îi primeşte. Muncitorii încep să protesteze. La început, pașnic. Mulți au povestit că din senin s-au trezit cu fumigene aruncate de forţele de ordine. La prânz, tensiunea din piață a crescut. Minerii atacă sediului Guvernului. Respinşi de soldaţi şi jandarmi, aceștia s-au îndreptat apoi spre Palatul Cotroceni. Miron Cozma i-a cerut preşedintelui Ion Iliescu demiterea premierului. A doua zi au avut loc violențe după ce minerii au atacat din nou Palatul Victoria și au intrat în clădire. A urmat anunțul președintelui Senatului, Alexandru Bârlădeanu, la postul public de televiziune- Petre Roman își dăduse demisia.

În ciuda victoriei, minerii nu pleacă din Capitală. Au urmat noi ciocniri între ortaci și forțele de ordine. Apoi o delegaţie de mineri a fost primită la Palatul Cotroceni. Preşedintelui Iliescu i s-a cerut să dea în scris că Petre Roman pleacă definitiv de la Palatul Victoria. A doua zi, Președinția a trimis un comunicat semnat de șeful statului în care era anunțată încă o dată înlocuirea premierului.

Petre Roman a spus în repetate rânduri că venirea minerilor în Bucureşti în septembrie 1991 a fost instrumentată politic. Demisia mi-a cerut-o Virgil Măgureanu. Ion Iliescu a fost de acord, a mărturisit fostul premier într-un interviu din 2019.

„Ce s-a întâmplat în septembrie 91? O mineriadă cu şi mai mulţi mineri. Prima dată au venit 4.000, în septembrie au venit 10.000 pe baza unui plan despre care istoricii afirmă că a fost un plan documentat într-un departament de la SRI. Prin urmare, dacă mă întrebaţi pe mine, răspunsul e simplu, au venit împotriva a ceea ce reprezentam noi, adică reforma şi democraţia”, a spus Petre Roman.

Virgil Măgureanu a negat acuzațiile. La rândul său, Ion Iliescu a spus că minerii erau interesaţi doar de propriile revendicări.

 

Mai multe articole despre: