MENIU

Povestea aventurii unui tânăr diplomat britanic în Afganistan a primit premiul RFI \"Témoin du monde\"

Cel de-al 12-lea premiu RFI \

Cel de-al 12-lea premiu RFI \"Témoin du monde\" (Martor al lumii) a fost decernat scriitorului Rory Stewart, pentru volumul \"În Afganistan\", care spune istoria unui tânăr diplomat, comparată de critici cu \"Rostul lumii\" al lui Nicolas Bouvier.

Premiul RFI \"Témoin du monde\" distinge o operă de ficţiune sau documentară care aduce o lămurire personală unei teme de actualitate. Scriitorul britanic Rory Stewart îşi povesteşte aventura călătoriei excepţionale pe care a făcut-o pe jos, pe distanţă de mii de kilometri. \"În Afganistan\" a sedus juriul, graţie \"calităţilor literare şi documentare care reprezintă singularitatea acestui premiu\".

Rory Stewart, tânăr diplomat britanic, s-a născut în 1973 la Hong-Kong şi a copilărit în Malayzia. Specialist în Orientul Apropiat, el a parcurs, la începutul anilor 2000, 9000 de kilometri pe jos, traversând Iranul, Afghanistanul, Nepalul şi India. După prăbuşirea regimului taliban, Stewart a traversat Afghanistanul urmând un itinerariu împrumutat de acum cinci secole, de la împăratul Babur, cel care a fondat dinastilor mogulilor în India.

Periplu dificil într-o ţară devastată de violenţa fizică şi morală, \"În Afghanistan\" reuşeşte să îşi prezerve un ton umoristic, dar şi să contureze un portret sensibil al unui popor rupt de restul lumii care, zi după zi, se luptă să supravieţuiască în haos.