Portretul robot al restanţierului în 2009
Are 20 de ani, locuieşte în Giurgiu şi întârzie mereu la plata ratelor creditului de consum. Vorbim de profilul restanţierului român la bancă în 2009, aşa cum este el întocmit de Biroul de Credite.
Profilul restanţierului român de anul acesta diferă faţă de cel de anul trecut. Tânărul din Giurgiu a luat locul bărbatului bucureştean, de peste 30 de ani, cu un împrumut de nevoi personale, considerat anul trecut tiparul debitorului rău-platnic.
Portretul-robot alcătuit de Poliţia Creditelor ţine cont de faptul că în Giurgiu, tinerii între 18 şi 21 de ani contractează împrumuturi mici şi majoritatea întârzie să le ramburseze. Din datele băncii centrale, numărul mediu de zile după care un rău-platnic îşi plăteşte ratele restante este de 90 de zile, iar suma medie a românului care nu e bun de plată e de 643 de euro, echivalentul a două salarii medii nete pe economie.
Anul trecut, restanţa medie nu depăşea 547 de euro. Potrivit cifrelor BNR, până în luna martie, peste 500 de mii de români aveau RATE neplătite la bancă de cel puţin 30 de zile. Astfel, băncile aveau de recuperat de la rău-platnici aproximativ 1,4 miliarde de lei.