PORTRET DE CANDIDAT: Crin Antonescu - de la rebelul cu plete până la drumul spre Palatul Cotroceni
De 20 de ani în politică, Crin Antonescu îşi încearcă pentru prima dată şansele la Cotroceni. Sondajele nu-i dau prea multe speranţe la finală, fiind constant clasat pe locul al treilea. Viaţa sa e însă o poveste. Cu lumini şi umbre, pentru a cita titlul unui film celebru.
George Crin Laurenţiu Antonescu. E numele său complet. Înscris primul în cursa pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, preşedintele PNL este, la 50 de ani, la prima sa încercare la Cotroceni. Asta deşi e de 20 de ani în politică. Şi cam tot de atâta timp liberal. Cu mici pauze, trecute doar în biografia neoficială.
S-a afirmat rapid, devenind unul din chipurile cele mai cunoscute de public, fără să ocupe până de curând prim-planul partidului. Profesor de istorie la un liceu din oraşul natal, Tulcea, şi Vaslui înainte de Revoluţie, Antonescu a intrat în PNL în 1990. După doi ani, în care a lucrat ca muzeograf, a candidat pentru un post de deputat, pe care avea să-l şi câştige. Nu a plecat de pe acest scaun decât anul trecut, când a dat funcţia de deputat pentru un un fotoliu de senator.
În 1996, Antonescu a devenit ministru al Tineretului şi Sportului, în guvernarea Convenţiei Democrate. A rezistat chiar patru ani, până în 2000, traversând toate cele trei cabinete cederist-pediste: Ciorbea, Radu Vasile şi Mugur Isărescu.
Cu o imagine uşor neconvenţională, cu plete, îmbrăcat de multe ori lejer, Antonescu a câştigat notorietate şi simpatie. De atunci şi datează un scandal în care numele său ar fi fost implicat.
Potrivit ziarului Cotidianul, zece hectare de teren ale Ştrandului Tineretului, situate lângă Parcul Herăstrău, au ajuns la o firmă controlată de către omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi de asociatul său, Radu Dimofte, prin intermediul a două hotărâri de guvern promovate în 1999 de ministrul Crin Antonescu. După 2000, liberalul a fost unul din cei mai vehemenţi critici ai guvernării PDSR conduse de Adrian Năstase.
După preluarea puterii de către Alianţa DA PD-PNL şi instalarea guvernului Tăriceanu, a preferat să rămână în Parlament, devenind ulterior un contestar al preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, în campania electorală de anul trecut s-a numărat printre cei care s-au pronunţat clar în favoarea unei alianţe post-electorale cu PSD.
Nici cu şefii liberali nu a fost întotdeauna de acord. Iar fricţiunile dintre el şi Călin Popescu Tăriceanu au răbufnit în primăvara acestui an, când cei doi s-au duelat pentru şefia partidului. Antonescu nu a evitat să critice risipa făcută de Guvernul Tăriceanu în ultimele luni de mandat. Crin Antonescu a câştigat la scor alegerile interne, în tandem cu Ludovic Orban, şi a devenit candidatul partidului la preşedinţie. Imediat, şi-a instalat propria echipă, o parte din susţinătorii lui Tăriceanu fiind marginalizaţi. L-a pus secretar general pe Radu Stroe şi l-a promovat pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, în echipa sa de campanie. Fostul premier Petre Roman i-a devenit consilier şi pentru o vreme a fost sfătuit şi de un expert american, Sam Patten. Aerul american s-a simţit din plin în campania lui Antonescu. Şi-a făcut un clip electoral asemănător celui al lui Obama şi a încercat să preia modelul subscripţiilor publice pentru finanţarea campaniei sale. În plus, în jurul lui Antonescu s-au strâns o serie de personalităţi din societatea civilă, avându-l în frunte pe fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Susţinut de Patriciu, contestat de Cataramă
În drumul său spre şefia PNL, Antonescu a beneficiat de sprijinul moral al omului de afaceri Dinu Patriciu. Magnatul liberal şi-a exprimat public de mai multe ori susţinerea pentru acesta, chiar în defavoarea fostului său partener de afaceri, Tăriceanu. Nici Antonescu nu i-a rămas dator. Nici lui, nici unui alt veteran al PNL, Viorel Cataramă. "Sunt în sala asta doi oameni şi mulţi dintre noi se fac că nu îi cunosc. Unul a fost cea mai puternică voce a liberalismului la începutul anilor ’90. Îl salut şi îi mulţumesc pentru asta pe Dinu Patriciu. Al doilea a pus enorm din energia şi forţa lui la mijlocul anilor ’90 pentru acest partid. Îl cheamă Viorel Cataramă şi îl salut. Sunt mândru că sunt coleg cu ei", a spus Antonescu la Congresul PNL.
Cataramă însă nu s-a lăsat înduioşat de reverenţele preşedintelui PNL. "În mod normal, acum PNL ar trebui să se îngrijească să supravieţuiască pe scena politică, dar văd că se pregăteşte Crin Antonescu să facă o greşeală fundamentală care să scoată complet partidul de pe scena politică: candidează la preşedinţie şi o să vedeţi că nu o să ia mai mult de 5%. Dacă PNL vrea să se salveze în acest moment, trebuie să facă o alianţă preelectorală cu unul din cele două partide: PDL sau PSD, să susţină un candidat comun la preşedinţia României şi ulterior să acceadă la guvernare”, afirma Cataramă recent la Realitatea TV.
Al treilea în sondaje
Antonescu pleacă cu a treia şansă în sondaje, în urma preşedintelui Traian Băsescu şi a pesedistului Mircea Geoană. De-a lungul ultimelor luni nu a trecut de 20% în sondaje, surclasându-l pe Geoană doar în studiile comandate de propriul partid. Pentru o vreme, a lăsat să se înţeleagă că dacă nu va scoate un scor rezonabil la preşedinţie, va renunţa la mandatul de şef al PNL. A revenit însă ulterior asupra declaraţiei.
Campionul chiulului în Parlament
Orator desăvârşit – calitate recunoscută şi de adversarii săi politici – Crin Antonescu s-a numărat constant în ultimii ani printre campionii absenţelor din Parlament. Antonescu nu a părut prea deranjat de acest subiect. A explicat că în calitate de lider de grup parlamentar, nu era obligat să fie prezent la fiecare vot.
Proaspăt căsătorit
Prezidenţiabilul PNL s-a căsătorit recent. Pentru a doua oară. A fost un mariaj în partid. Aleasa lui Antonescu: eurodeputata Adina Vălean. Relaţia dintre cei doi a fost recunoscută de aceasta la începutul acestui an, în revista Q Magazine. “Da, am o relaţie sentimentală cu Crin!”, a spus Vălean pentru revista mai sus citată. Aceasta a adăugat că este divorţată şi că nu vede nici o problemă privind relaţia ei. “Suntem doi oameni liberi care se iubesc, nu văd care ar fi problema”. În vară, într-o declaraţie la Realitatea FM, Antonescu a precizat că se va căsători înainte de campania electorală cu Vălean. Evenimentul a avut loc, discret, la sfârşitul lunii septembrie, la Bruxelles, ceremonia religioasă desfăşurându-se şi ea în străinătate, în Italia, la Tivoli. La eveniment ar fi asistat, conform presei, printre alţii şi omul de afaceri Dinu Patriciu.
Relaţia sa cu Adina Vălean a şi născut un scandal un partid. Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a acuzat indirect trecerea pe locul doi a lui Vălean pe eurolista PNL, imediat după preluarea mandatului de preşedinte al liberalilor de Antonescu
Crin Antonescu a mai fost căsătorit o dată. Prima sa soţie, Aurelia, s-a sinucis. Era bolnavă de cancer. Din primul mariaj are o fetiţă, Irina. Într-un interviu acordat Q Magazine anul trecut, Antonescu a vorbit şi despre acest subiect delicat: ”Nu doresc nimănui să treacă prin asta. Nu ştiu dacă nenorocirile îi fac mai buni pe oameni, dar cred că îi învaţă ceva. Te schimbă! Te schimbă mult de tot. Îţi pot da tristeţe, fie şi bine ascunsă, pe viaţă. Poţi să înveţi ceea ce trebuia să ştii deja şi fără să se întâmple asta - că suntem egali în faţa destinului, că există doar câteva lucruri esenţiale în lume, care ţin de iubire, viaţă, moarte. Restul sunt ipostaze, decoruri, detalii, pentru o piesă în care putem să jucăm roluri mai mult sau mai puţin interesante. Nu sunt un om împlinit. Sunt un om care a avut parte de o durere incomensurabilă, dar a fost şi fericit cât pentru o mie de vieţi. Nu mi-aş schimba destinul”.
Avere modestă
Prezidenţiabilul PNL nu e un om deloc bogat. Are, potrivit declaraţiei de avere, un apartament în Bucureşti, 10.000 de euro şi 10.000 de dolari în conturi şi trăieşte doar din banii de la Senat. Nicio datorie, nicio maşină, niciun teren.