MENIU

Portalul e-România lansat de Ministerul Comunicaţiilor a început să funcţioneze

foto: romania.gov.ro

Portalul e-România, lansat de Ministerul Comunicaţiilor, şi-a început misiunea.

Platforma IT se vrea un sistem naţional integrat pentru serviciile publice online cetăţenilor şi mediului de afaceri, dar şi o  magine oficială a României în plan intern şi internaţional. 

Proiectul, aflat momentan în stadiu incipient, promite disponibilitatea pe internet a 20 de servicii publice până la sfâşitul lui 2009 şi a cel puţin
100 de servicii publice până la sfârşitul lui 2010.

Conceput ca un sistem naţional integrat pentru serviciile publice online dedicate cetaţenilor şi mediului de afaceri, proiectul a fost prezentat cu 12 domenii de interes naţional, dar pe site sunt 15. În plus, dimensiunea informaţională suferă la capitolul corectitudinii limbii române. Dar, acest portal IT promite reducerea cu 70% a cheltuielilor administraţiei, pentru că va permite servicii online pentru cetăţeni şi companii, plata impozitelor şi taxelor, obţinerea documentelor de stare civilă, a cazierului judiciar şi a unor autorizaţii.

Întrebat de costurile acestui portal, Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor a ocolit răspunsul direct. A declarat că e o parte a strategiei naţionale de broadband, care înseamnă costuri de 1,2 miliarde de euro.