MENIU

Populaţia de capre negre a scăzut cu 22 de exemplare de la ultimul recensământ

Foto: wordpress.com

Numărul caprelor negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei a scăzut cu 22 faţă de luna octombrie 2008, când s-a făcut ultima monitorizare a efectivelor şi când au fost observate 140 de exemplare.

Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei a organizat, miercuri, recensământul de primăvară la capre negre, la evaluare participând 48 de persoane, care au urmat zece trasee dinainte stabilite.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, la acest recensământ au fost observate 118 capre negre, însă acest lucru nu înseamnă totuşi că efectivul s-a împuţinat, fiindcă, de regulă, la evaluarea de primăvară sunt observate sub 60% dintre animale.

APNMR programase pentru luni evaluarea de primăvară a caprelor negre, dar, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a fost obligată să reprogrameze acţiunea pentru ziua de miercuri. La evaluare au participat 48 de persoane, care au urmat zece trasee dinainte stabilite, la finalul zilei fiind observate 118 capre negre, mai puţine cu 22 faţă de evaluarea din toamnă din luna octombrie 2008. Atunci, cei 71 de voluntari au putut să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de vizibilitate foarte bună, iar cele 140 de exemplare văzute au fost considerate „un record”.

Caprele negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei sunt numărate de două ori pe an, o dată primăvara şi o dată toamna, întrucât animalele sunt ocrotite prin lege, iar autorităţile vor să deţină informaţii clare în legătură cu starea lor de sănătate, dar şi dacă sunt sau nu vânate de braconieri. Ultima populare a PNMR cu capre negre s-a făcut în 2005. Atunci au fost aduse opt capre, câte patru din Munţii Bugeci, respectiv Munţii Retezat. Două din caprele aduse din Bucegi au murit însă.

Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost înfiinţat în anul 1972, când zona a fost populată cu peste 700 de exemplare de capră neagră. Efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Vânătoarea de capre negre este acum interzisă prin lege.

APNMR a anunţat că se vor organiza acţiuni de combatere a câinilor hoinari şi se vor impune restricţii în privinţa numărului de câini de la stâne. Totodată, pentru protecţia animalelor, se vor face mai multe patrulări cu jandarmii montani şi poliţia.