MENIU

Ponta anunţă o primă întâlnire pentru dezbaterea publică a Codurilor

FOTO: NewsIn

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a anunţat luni că o primă întâlnire cu societatea civilă şi cei care au participat la elaborarea Codului penal şi a celui civil, dar şi cu instituţiile implicate, va avea loc astăzi pentru eventuale completări aduse celor două proiecte.

"Mâine (n.r.-marţi) avem prima întâlnire mare cu absolut toţi cei care au participat la elaborarea Codurilor, şi instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale şi asociaţii profesionale. O să ne împărţim pe cele două părţi, pe civil şi pe penal, şi vedem dacă mai sunt lucruri de îndreptat, o să încercăm şi în continuare. Marea mea speranţă este că până la urmă dezbaterea publică totuşi se face prin mass-media, este vehiculul principal, şi sper ca ceea ce se scrie să fie totuşi corect", a declarat Ponta la începutul şedinţei coaliţiei PDL-PSD, desfăşurate la Senat.

Întrebat dacă a fost fixată o dată pentru asumarea răspunderii Guvernului pe cele două proiecte, preşedintele subcomisiei de Cod penal a spus că încă nu. "Este decizia primului-ministru", a completat Ponta.

Proiectul de Cod penal şi cel de Cod civil au fost depuse săptămâna trecută la Senat ca iniţiative ale membrilor subcomisiilor parlamentare de specialitate, după ce au fost dezbătute şi modificate faţă de forma înaintată Parlamentului de ministerul Justiţiei.

Liderii coaliţiei au stabilit pe 18 mai ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Codurile penal şi civil, iar până la finele lunii iunie trebuie finalizate şi Codurile de procedură, a declarat Gheorghe Flutur, precizând că decizia asumării se referă deocamdată doar la primele două acte normative.

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, şi preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, au fost mandataţi de coaliţie să planifice calendarul de consultare cu societatea civilă, astfel încât cele două Coduri juridice să primească ultimele observaţii până la finele lunii mai. În procedura legislativă din Senat, cele două Coduri vor primi avize de la instituţiile din domeniu, inclusiv de la Guvern, urmând să intre apoi pentru ultimele retuşuri la comisia juridică.

Mai multe articole despre:
parlament coaliţie Victor Ponta Cod Penal cod civil