MENIU

Poliţiştii au confiscat peste 840 de kg de artificii şi 8.000 de brazi comercializaţi ilegal

Brazi

Poliţiştii au confiscat, în urma unor controale desfăşurate la nivel naţional în ultima lună, peste 840 de kilograme de petarde şi artificii şi 8.000 de brazi de Crăciun, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române.

În ceea ce priveşte comercializarea petardelor şi artificiilor pentru sărbătorile de iarnă, Poliţia Română anunţă că, începând cu data de 23 noiembrie, a fost declanşată la nivel naţional operaţiunea \"Foc de Artificii\", operaţiune în cadrul căreia au fost constatate 85 de infracţiuni la Legea privind regimul materialelor explozibile, fiind totodată confiscate peste 840 de kilograme de obiecte artizanale pe bază de materiale explozive.

Astfel, poliţiştii au intensificat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea comercializării, folosirii ilegale şi a contrabandei cu articole pirotehnice interzise de lege în en-gross-uri, târguri, oboare, pieţe, supermarketuri şi în punctele de trecere a frontierei.

Până în prezent, au fost constatate 85 de infracţiuni, în care sunt cercetate 89 de persoane şi au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 84.500 lei. Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, peste 150.000 de petarde, pocnitori, rachete, artificii şi baterii, în valoare de peste 58.500 lei.

Începând cu data de 10 decembrie, Poliţia Română a demarat şi acţiunea \"Bradul de Crăciun\", în cadrul căreia poliţiştii, împreună cu jandarmi şi lucrători silvici, au efectuat până în prezent peste 4.500 de controale şi acţiuni, în urma cărora au constatat 184 de infracţiuni. De asemenea, au aplicat peste 1.800 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 750.000 de lei. Totodată, au fost confiscaţi 1.400 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 265.000 de lei şi aproape 8.000 de brazi de Crăciun, în valoare totală de aproape 112.000 de lei.

Tăierea ilegală a brazilor de Crăciun, precum şi transportul ori comercializarea acestora fără documente de provenienţă, se sancţionează cu închisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, potrivit legii. De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbuşti ornamentali şi brazi de iarnă, fără documente legale de provenienţă sau revânzarea materialului lemnos cumpărat de persoane fizice de la unităţile silvice pentru utilizare proprie se sancţionează cu amendă de la 120, la 200 de lei.