MENIU

Poliţia italiană survolează Roma în căutarea taberelor de nomazi

Sgomberi, aşa cum le spun italieni la evacuări, au devenit o modă în ultima vreme la Roma. După ce taberele mari au fost distruse în totalitate, au urmat din cele mici. Romii s-au ascuns în cele mai depărtate locuri, dar din elicopter se vede perfect.

Poliţia face săptămânal câte un survol pe deasupra Romei pentru a descoperi noi campuri nomade. După ce le descoperă, urmează evacuarea. La acţiune participă şi poliţişti români.

Oraşul satelit de la marginea Romei aproape că a dispărut. Ici colo se mai zăresc nişte corturi sau maşini părăsite. Acolo încă mai stau romii.

Coborâm din elicopter în zona Luigi Candoni. Două tabere legale: una de români, alta de bosniaci. Poliţiştii ştiu că cei mai mulţi dintre bosniacii cazaţi în tabără se ocupă cu furturile din buzunare. Acesta este şi motivul pentru care campul va fi dărâmat.

Urmează tabăra de români. Lucrurile s-au mai aşezat aici, dar verificările continuă să se facă săptămânal. Se verifică documentele. Lucrurile sunt în regulă; romii nu se mai feresc - s-au obişnuit cu vizitele ofiţerilor. Îşi duc viaţa mai departe: copiii merg la şcoală, părinţii la serviciu. Fiecare pune pe masă ce poate...

"Au fost probleme aici, cam acum doi ani, dar acum lucrurile s-au liniştit. Asta chiar e o tabără liniştită", spune Massimiliano Fici, poliţist italian.

Şi totuşi, de teamă că printre romii care locuiesc aici legal s-ar putea ascunde şi infractori, poliţiştii nu renunţă la controalele din Luigi Candoni. Pentru că e mai uşor să previi decât să vindeci.
Mai multe articole despre:
români Roma tabere