MENIU

Polanski ar fi fost de acord să îi plătească o jumătate de milion de dolari victimei sale

Foto: independent.co.uk

Regizorul de origine poloneză Roman Polanski a fost de acord, în 1993, să îi plătească o jumătate de milion de dolari Samanthei Geimer, victima violului pe care l-a comis în 1977, pentru a evita să fie condamnat, potrivit unor documente obţinute de Los Angeles Times.

Potrivit sursei, care citează documente judiciare, pactul între cele două părţi a fost semnat după ce cineastul a părăsit SUA fără să aştepte hotărârea judecătorului, ceea ce l-a transformat în fugar de justiţia SUA.

Fără îndoială, documentele indică faptul că avocaţii lui Geimer s-au confruntat cu Polanski pentru o clauză a acordului, potrivit căreia nu se cunoaşte suma plătită de regizor victimei sale sau dacă femeia a primit aceşti bani.

Mai multe persoane au cerut să aibă acces la documentele judiciare legate de cazul Polanski după ce acesta a fost arestat în urmă cu o săptămână în Elveţia. Termenii acordului, scos la lumină vineri, sunt confidenţiali.

În 1988, Samantha Geimer a înaintat o cerere civilă în care îl acuza pe Roman Polanski de agresiune sexuală şi reţinere ilegală, printre alte acuzaţii. În octombrie 1993, regizorul a fost de acord să îi plătească lui Geimer cel puţin o jumătate de milion de dolari daune, iar avocaţii femeii i-au acordat un termen de doi ani pentru a plăti această sumă. Potrivit avocaţilor Samanthei Geimer, Polanski nu a plătit suma până în 1995, astfel că au încercat să recupereze fondurile prin cereri la studiourile cinematografice, la agentul regizorului şi la sindicatul actorilor din SUA, aşa cum arată documentele. Ultimul document pe această temă, din august 1996, asigură că Polanski îi datora Samanthei, la acea dată, peste 600.000 de dolari. 

Roman Polanski a fost  arestat în urmă cu o săptămână, la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, cu un mandat de reţinere american pentru fapte petrecute în 1977, în SUA, şi se află  în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.

Arestat în urma plângerilor părinţilor Samanthei, cineastul, în vârstă de 43 de ani atunci, a pledat vinovat de "relaţii sexuale ilegale" şi a petrecut o lună şi jumătate în închisoare. La sfârşitul lunii februarie 1978, Polanski a plecat spre Europa, unde locuieşte de atunci.

Mai multe articole despre:
viol despăgubire arestare Roman Polanski minoră