MENIU

Pogea: Împrumutul de la Comisia Europeană nu va fi folosit pentru salarii sau pensii

Foto: infiniteunkown.net

Împrumutul de 5 miliarde euro, pe care România urmează să-l primească de la Comisia Europeană, nu va fi folosit deloc pentru salarii sau pensii, ci pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

"Nu poţi lua împrumutul ca să-l dai pe papa", a spus Pogea, care a spus că "nimic" din împrumutul de la UE nu se va folosi pentru salarii şi pensii. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că o parte din împrumutul extern contractat de România poate fi folosită în mod excepţional pentru a echilibra pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava.

"Vom lua un împrumut de 20 de miliarde de la CE şi FMI. 13 miliarde de euro vor merge către BNR pentru a consolida rezervele naţionale şi pentru stabilitatea monedei în raport cu celelalte valute. Alte 6 miliarde sunt pentru Guvern, în special pentru investiţii. Numai în condiţii excepţionale cele 6 miliarde pot fi folosite pentru alte tipuri de acţiuni decât investiţiile. Dacă e nevoie, vom folosi aceşti bani pentru pensiile şi salariile mici în cazul în care criza se va agrava", a declarat preşedintele.