MENIU

Poetul scandinav Tomas Transtromer ar putea fi surpriza Nobelului pentru literatură

Foto: www.swedenabroad.com

Dacă zvonurile din mediile literare suedeze se confirmă şi Comitetul Nobel va recompensa în acest an un poet, cota de la casele de pariuri a lui Tomas Tranströmer, acum de 13/1, ar putea urca, suedezul beneficiind de un prestigiu rar atins de poeţi, fiind tradus şi predat în marile universităţi.

Romancierul evreu Amos Oz rămâne marele favorit în cursa pentru Nobelul pentru literatură din 2009, cu o valoare financiară de zece milioane de coroane suedeze (mai mult de 800.000 de euro), potrivit casei de parirui Ladbrokes, scriitorul având o cotă de 4/1. Următorii clasaţi sunt algerianul Assia Djebar, cu o cotă de 5/1 şi autorii americani Joyce Carol Oates, 5/1, şi Philip Roth, a cărui cotă este de 7/1.

Numele lui Tomas Tranströmer este însă din ce în ce mai prezent în mediile litarare din Stockholm şi nu numai, fiind avansate şi două argumente destul de grele. În primă instanţă, din 1996, niciun poet nu a mai fost distins, ultimul fiind poloneza Wislawa Szymborska. În al doilea rând, distincţia nu a mai rămas în Suedia din 1974, când a fost acordată lui Eyvind Johnson et Harry Martinson. Mai mult, anul trecut,  Le Clézio a fost cotat, iniţial, la 14/1, urcând la cota de 2/1, doar cu câteva ore înainte votului efectiv.

Tomas Tranströmer, unul dintre cele mai cunoscute voci literare scandinave, pasionat pianist, a debutat cu un volum de versuri în 1954. S-a născut la Stockholm, pe 15 aprilie 1931 şi a studiat psihologia, lucrând în centre de reeducare a handicapaţilor sau a delincvenţilor.

Tranströmer a fost distins cu Premiul Petrarca ( Germania) în 1981, Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic şi Premiul Internaţional Neustadt ( Statele Unite) în 1990, Premiul Nordic al Academiei Suedeze în 1991, Premiul Horst Bienek (Germania) în 1992, Premiul August acordat de Uniunea Editorilor din Suedia în 1996 şi Premiul "Cununa de aur" al Festivalului Internaţional de Poezie de la Struga în 2003.

Puţini poeţi au fost atât de traduşi, versurile lui putând fi citite în peste 50 de limbi, graţie liricii originale, dar şi a imaginilor suprarealiste. Deşi compune versuri de la 16 ani, debutul şi-l face la 23 de ani, cu volumul "17 dikter (1954, 17 Poeme"), care include poeme scrise în versuri albe. Poeziile lui sunt adeseori marcate de propriile experienţe, fiind instantanee lirice ale cotidianului, dar revelând totodată nuanţele universale şi mistice, lăsând astfel loc interpretărilor metafizice.

Pe lista nominalizaţilor care se regăsesc pe site-ul casei de pariuri Ladbrokes, alături de Tranströmer se află şi un alt poet, traducător şi critic sirian care semnează cu presudonimul Adonis, ca semn al reânnoirii spirituale.

Nobelul pentru literatură se acordă unui scriitor ca recunoaştere a activităţii sale literare şi nu premiază o carte anume. Cu toate acestea, o incursiune în motivaţiile juriului la alegerile făcute indică o mutare a accentului, de la recunoaşterea valorii strict literare a unui autor, la relevanţa istorică şi politică a temelor care sunt abordate.
Mai multe articole despre:
Nobel literatură scriitor traducător poet