PNL își lansează programul de guvernare în opoziție cu cel al PSD. Liberalii au criticat promisiunile nerealiste din programul social-democraților
Liberalii își lansează programul de guvernare sâmbătă, 2 noiembrie, în cadrul Ligii Aleșilor Locali ai PNL. Evenimentul are loc la Sinaia și reunește președinții de CJ și primarii liberali importanți.
Liderii PNL vin în fața românilor cu un program pentru familie, comunitate și pentru țară.
În intervențiile publice, liberalii s-au angajat să mențină cota unică și pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, să susțină investițiile și crearea de noi locuri de muncă, să sprijine majorarea etapizată a contribuției la pilonul doi de pensii, de la 4,75% la 6%, să promoveze învățământul dual etc.
Lansarea programului PNL vine doar la câteva zile după un eveniment similar al PSD, criticat de liberali.
Liberalii au identificat o serie de vulnerabilități în programul social-democraților atât pe formă, cât și de fond.
Astfel, programul de guvernare propus de social-democrați asumă mai multe promisiuni pe care PSD nu le-a îndeplinit în cadrul actualei guvernări:
Creșterea suprafeței irigate la 2,8 milioane hectare, în condițiile în care Ministerul Agriculturii condus de PSD nu a derulat niciun proiect pentru majorarea actualei suprafețe, de sub 1 milion de hectare.
Finalizarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, după ce ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, a blocat aproape un an de zile acest Plan.
Crearea centrelor regionale anti-drog, deși Ministerul Sănătății condus de PSD întârzie de câteva luni bune crearea acestor unități.
Tratarea lapidară a problemei combaterii corupției, semnal că PSD nu dorește să-și asume măsuri prin care statul de drept să fie întărit.
De asemenea, în programul PSD s-au strecurat mai multe gafe care arată că documentul a fost făcut în grabă și fără să fie asumat la modul serios. Una dintre aceste gafe se referă la gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, pe care PSD îl prezintă ca o soluție viitoare de interconectare cu Republica Moldova. În realitate, gazoductul a fost inaugurat în 2020 și a devenit funcțional în 2021.