Planul anticriză îi costă pe guvernanţi aproape 9 miliarde de euro
Planul anticriză îi costă pe guvernanţii României aproape 9 miliarde de euro. Jurnaliştii de la Cotidianul prezintă în ediţia electronică măsurile de protecţie socială convenite de sindicalişti şi autorităţi. Punctele cele mai importante sunt creşterea ajutorului de şomaj, pensii mai mari, subvenţii pentru agricultori şi salarii majorate cu cel mult 5 la sută.
Potrivit Cotidianul, în planul anticriză se are în vedere majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie. Asta înseamnă că statul va scoate în plus din conturi 370 de milioane de euro.
Salariile bugetarilor vor creşte în funcţie de inflaţie, iar specialiştii estimează că majorarea presupune alte 340 de milioane de euro date de la buget.
Cel mai mare efort bugetar, peste 2 miliarde de euro, îl constituie însă plata datoriilor de stat către agenţii economici.
La un calcul simplu, ne dăm seama că pentru aplicarea acestor măsuri este nevoie de 9 miliarde de euro. Adică dublu decât veniturile pe care autorităţile le vor încasa în urma aceluiaşi plan anticriză.
Jurnaliştii de la Cotidianul scriu că din taxa auto şi în urma reducerii achiziţiilor publice de bunuri şi servicii, se vor economisi doar 3,7 miliarde de euro.