Piedone va cheltui 300.000 de euro pentru două fântâni arteziene
Primăria sectorului 4 va cheltui 1,25 milioane lei (circa 300.000 de euro) pentru două fântâni arteziene care vor fi amplasate în intersecţia dintre bulevardele Dimitrie Cantemir şi Mărăşeşti, conform unui anunţ de participare postat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice.
"Scopul proiectului este asigurarea unui mediu curat şi a unui cadru ambiental cât mai plăcut pentru locuitorii zonei, care să contribuie la creşterea calităţii vieţii", este motivaţia edililor pentru construirea fântânilor arteziene.
Una dintre fântâni va fi plasată în zona actualei pieţe volante din intersecţia între bulevardele Dimitrie Cantemir şi Mărăşeşti. Edilii au constatat că piaţa e subocupată şi vor să o restrângă. Astfel, pe o porţiune din actuala piaţă, dar şi pe spaţiul verde existent, va apărea o fântână arteziană, de forma unei sfere cu raza de 1,8 metri, care va fi prevăzută cu 10 turnuri de apă. Dimensiunile mari sunt justificate de edili prin faptul că fântâna trebuie văzută la distanţă, inclusiv iarna, când ar urma să nu funcţioneze.
A două fântână va apărea pe diagonală de prima, în părculeţul în care se află statuia lui Dimitrie Cantemir. Şi aici se vrea o fântână vizibilă, dar nu foarte mare "pentru a nu concura prestanţa monumentului", după cum se mai scrie în anunţul de participare. Fântâna va avea două bazine îngropate şi opt supraterane.
Ambele fântâni vor fi prevăzute cu instalaţie de iluminat, iar consumul anual mediu de energie electrică estimat este 227.000 KWh.
Iniţiativa Primăriei sectorului 4 nu este singulară la nivelul Capitalei. Primăria Capitalei vrea să cheltuiască trei milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro) pentru modernizarea a cinci fântâni arteziene. La sfârşitul anului trecut, primarul general al Sorin Oprescu a propus ca municipalitatea să cheltuiască 8,68 milioane de euro pentru a construi o fântână arteziană muzicală în parcul Herăstrău, investiţie ce ar fi urmat să devină o atracţie turistică. Potrivit proiectului, fântâna urma să fie compusă din 11 grupuri de forme de apă, cu înălţimi între şapte şi 60 metri. Mai erau propuse proiectoare subacvatice, care să-şi schimbe culoarea în funcţie de linia melodică, însă iniţiativa lui Oprescu a fost respinsă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), prilej pentru edilul-şef să acuze consilierii că îî boicotează proiectele.