MENIU

Piaţa auto se prăbuşeşte, cu scăderi de 65% ale vânzărilor

Foto: sandero.ro

Început de an dezastruos pentru industria auto. Mărci precum ar fi Dacia, Ford, Opel, Skoda sau Chevrolet au afişat scăderi la vânzări de peste 70 de procente faţă de luna ianuarie a anului trecut. Şi producţia de automobile a scăzut cu 62% din cauza întreruperii activităţii de la Dacia, arată datele APIA.

Criza financiară, deprecierea leului, taxa auto şi blocarea creditării au făcut ca vânzările de maşini noi să scadă la puţin peste 7.000 de unităţi faţă de aproape 20 de mii câte s-au vândut anul trecut în ianuarie.

Dacă în lunile bune Ford avea vânzări care depăşeau 2000 de maşini, acum abia vinde 320 de maşini. Şi la Opel situaţia este dificilă. Aici s-au vândut mai puţin de 300 de maşini, faţă de 1.500, în ianuarie anul trecut. Din acelaşi grup face parte şi marca Chevrolet, care de asemenea nu a reuşit vânzări mai mari de 200 de maşini.

Skoda s-a confruntat cu scăderi fără precedent, astfel încât luna trecută vânzările au depăşit cu puţin 500 de maşini, faţă de o medie de 2.000 anul trecut. Nici la Dacia lucrurile nu au stat mai bine. Vânzările nu au depăşit 1.600, faţă de peste 6.000 câte s-au vândut în prima lună a anului trecut.

Totuşi, specialiştii spun că maşinile care s-au vândut cel mai bine au fost cele din clasa mică. Pentru a impulsiona cererea, comercianţii se întrec oferte şi reduceri care variază între 1.000 şi 5.000 de euro.

Mai multe articole despre:
scădere vânzări Dacia vehicule Ford APIA Opel Skoda