MENIU

Peter Frank, americanul care s-a decis să se mute în România

Peter Frank

Peter Frank a lucrat ca jurnalist la Baltimore Sun şi la New York Times, după care a intrat în sistemul bancar. El a lucrat pentru Bank of America în Mexico City şi apoi la Londra, unde s-a ocupat de dezvoltarea de produse bancare pentru Europa de Est. În România a revenit la prima dragoste, jurnalismul, şi a găsit şi dragostea, drept urmare s-a căsătorit cu o româncă, după cum povesteşte într-un interviu pentru REALITATEA.NET.

România nu este doar ţara de unde pleacă oameni. Ea atrage din ce în ce mai multe \"creiere\", dornice să-şi încerce norocul în est. Peter Frank este un american care de aproape un an s-a stabilit la Bucureşti.  REALITATEA.NET a stat de vorbă cu jurnalistul american care realizează singura emisiune de business în limba engleză din România, pentru a afla de ce a ales ca destinaţie ţara noastră şi cum vede el presa de business.

Peter Frank a lucrat ca jurnalist la Baltimore Sun şi la New York Times, după care a intrat în sistemul bancar. El a lucrat pentru Bank of America în Mexico City şi apoi la Londra, unde s-a ocupat de dezvoltarea de produse bancare pentru Europa de Est. În România a revenit la prima dragoste, jurnalismul şi a găsit şi dragostea, drept urmare s-a căsătorit cu o româncă.

Ce ştiai despre România înainte de a veni aici?

Tot ce ştiam despre România era Nadia Comâneci în adolescenţă. Ştiam că România era închisă. Ştiam că România însemna munţi şi văi şi lacuri, îl ştiam pe Năstase, dar nu şi pe Hagi. Era o imagine romantică.

Şi de ce ai ales să te stabileşti aici?

Când am terminat cu Anglia,  ştiam că nu  vreau să mai trăiesc în America. Am luat în considerare mai multe variante de ţări cu economii emergente din America de Sud şi Europa. M-am hotărât să aleg Europa de Est pentru că economiile erau în boom şi m-am fixat spre Polonia şi România, pentru ca, în final, să aleg ţara voastră. Şi eu îmi doream mai mult să trăiesc în România decât îşi dorea soţia mea să plece la New York. Eram într-un fel sentimental, pentru că am origini est-europene (bunica era poloneză, iar bunicul lituanian), dar alegerea a fost în final una pragmatică.

Ţi-ar plăcea să trăieşti aici?

Da, cred că da. Cât timp am locuit în SUA, m-am mutat de cel puţin 20 de ori. Aici oamenii sunt mai aşezaţi, stau chiar şi 50 de ani într-un loc. Deşi am trăit în multe locuri, mai am încă până mă obişnuiesc cu anumite mâncăruri mai grele, în special preparatele din carne de porc de Crăciun.

Cum ţi se pare Bucureştiul?

Este un loc foarte dinamic, care încearcă încă să-şi găsească o cale. Bucureştiul este un oraş mic, comparativ cu Mexico City, New York, chiar şi cu Philadelphia, dar sunt foarte multe teatre, concerte, viaţa este foarte alertă, iar faptul că sunt mulţi studenţi ajută atmosfera. Le-am spus prietenilor mei care au venit în vizită că, pentru a aprecia oraşul, trebuie să-i cunoască istoria. Să observe contrastul între oraşul vechi şi clădirile comuniste, între ce-a fost gri şi ce este acum colorat, în asta constă farmecul oraşului.

Unde ai reuşit să ajungi în scurta perioadă de când eşti în România şi unde ţi-ar plăcea să mergi?

Am fost la Iaşi, la Braşov şi la mare. Mi-ar plăcea să văd Timişoara, Clujul, Maramureşul şi mănăstirile din Bucovina.

Şi cu limba română cum te descurci?

Mi se pare foarte grea. Am câteva noţiuni de vocabular, pe care le folosesc doar cu soţia mea acasă şi folosesc timpul prezent. Reuşesc însă să înţeleg şi citesc, în special presă de business, nu am ajuns încă la beletristică.

Care a fost prima impresie despre presa românească în general şi presa de business în particular?

M-a surprins cât de multe ziare şi reviste sunt. Multe ştiri sunt asemănătoare cu presa de provincie americană,  cu ştiri despre incendii, violuri, mai puţine ştiri externe sau sinteze. Presa de business are elemente americane şi englezeşti, dar este abia la început şi are un stil local şi pentru că mediul de afaceri are o vechime de doar 20 de ani. Politica sau infracţiunile au fost dintotdeauna, mediul de afaceri abia acum se conturează. Presa de afaceri are şi ea o evoluţie naturală şi creşte odată cu dezvoltarea companiilor.

La Frank Show ai avut ocazia să intervievezi multe persoane, din cele mai diverse domenii. Cine te-a impresionat cel mai mult?

N-aş putea spune că există un personaj anume care m-a impresionat. Toţi sunt persoane de vârf în domeniile lor, deschizători de drumuri, oameni foarte inteligenţi, care vorbesc foarte bine engleza.

Pe cine ai vrea să intervievezi?

Aş vrea să cunosc mulţi oameni, care să-mi vorbească despre România ultimilor 20 de ani, ca să pot să înţeleg mai bine istoria ţării. Şi mi-ar plăcea să-l intervievez pe Băsescu şi desigur pe Patriciu.

\"The Frank Show\" va prezintă cele mai importante ştiri locale şi internaţionale, interviuri cu lideri din business şi analize pe subiectele cele mai fierbinţi ale zilei. Emisiunea este difuzată de luni până joi, de la ora 00.00 până la 00.30, la The Money Channel.

Mai multe articole despre:
interviu Money Channel