Peştii robotici, ultima invenţie în lupta împotriva poluării apelor - VEZI VIDEO
Peştii robotici, creaţi de cercetători din Marea Britanie, vor fi eliberaţi în mare pentru prima oară, pentru a detecta poluarea.
Roboţii, în formă de crapi, vor fi duşi în apele portului Gijon din nordul Spaniei, ca parte a unui proiect de trei ani.
Dacă va avea succes, ei vor fi folosiţi în râuri, lacuri şi mări de pe tot cuprinsul globului pentru a detecta poluarea.
Creaturile, care mimează mişcările peştilor adevăraţi, vor fi echipate cu mici senzori chimici pentru a găsi sursa eventualelor poluări din apă, precum scurgerile de la nave în porturi sau de la conductele subacvatice.
Peştii vor transmite informaţiile prin tehnologia Wi-Fi când vor "ancora" pentru a-şi schimba bateriile, ce durează aproximativ opt ore.
Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană şi coordonat de BMT Group Ltd., o companie de consultanţă în inginerie şi managementul riscului.
Peştii sunt construiţi de profesorul Huosheng Hu şi de echipa sa de robotică la School of Computer Science and Electronic Engineering, Universitatea Essex. El speră să îi elibereze în apă până la sfârşitul anului viitor.
Peştii, ce costă aproximativ 20.000 de lire sterline, sunt de mărimea unei foci. Ei înoată cu viteza de un metru pe secundă.
Cercetătorii de la Universitatea Essex au realizat pentru prima oară crapii robotici în 2005, ce pot fi admiraţi la London Aquarium.