MENIU

Peştera Bolii, care face parte din rezervaţia Grădiştea Muncelului, a fost redeschisă pentru turişti

Foto: RTV
Peştera Bolii se află în Grădiştea Muncelului, între Haţeg şi Petroşani

Se spune Peştera Bolii este locul ideal pentru realizarea filmelor istorice, de aventură şi legende. Nemţii au găsit peştera pe net şi au tras aici două scene dintr-un renumit film istoric.

După zeci de ani în care a fost lăsată în paragină, Peştera Bolii, care face parte din rezervaţia Grădiştea Muncelului, a fost redeschisă pentru turişti.

Din drumul care duce spre Petroșani, peștera nu se zărește, dar toată lumea te îndrumă spre ea. De sus, intrarea în grotă seamănă cu o gură deschisă de lup. După ce coborâm scările, intrăm și chiar ne dăm seama că este un decor perfect de film. Podețuri, stânci cu forme parcă din albumele de artă. Nu-ți ia mai mult de o jumătate de oră să o vezi.

Peştera Bolii este în curs de amenajare, doar o parte din ea se poate vizita, dar e suficient pentru a vedea spectacolul fascinant pe care Pârâul Jupâneasa l-a săpat în calcarul munţilor. O casă de producţie din germania a filmat aici 2 scene din filmul "Legendele nibelungilor".

La terminarea filmărilor, nemţii s-au arătat de a dreptul fascinaţi de frumuseţea peşterii. Acum aici se organizează concerte pentru că acustica peşterii este perfectă.

Nu departe, pe o hartă amplasată la intrarea în peșteră ne face cu ochiul un han. Hanul Boleștilor. Familia Boleștilor este una dintre cele mai vechi de aici, apărând în documente prin Evul Mediu. Doi dintre membrii familiei au slujit la mari domnitori. Stră-stră-strănepotul lor este acum patron la han.

Acum, Hanul Boleștilor este și el modern, cu ștrand și camere cu aer condiționat. O cameră la han costă 60 de lei pe noapte, de persoană.

Zona este în sudul Țării Hațegului, la jumătatea drumului între Hațeg și Petroșani. Doar dai o privire roată și vezi toți munții -Retezatul, Parângul și Munții Sebeșului. Locul e mărginit de pitoreasca Vale a Ștreilului, unde legenda vorbește de comoara lui Decebal.

 

 

Mai multe articole despre:
peşteră Petroşani All Inclusive