Peste trei tone de deşeuri au fost adunate de pe malurile râurilor Someşul Mic şi Valea Căpuşului din Cluj
Două râuri din judeţul Cluj au fost ecologizate cu ocazia Zilei Mediului, voluntarii reuşind să adune peste trei tone de deşeuri.
Acest eveniment reprezintă oportunitatea de a atrage atenţia asupra problemelor actuale din acest domeniu. Râul Someşul Mic şi Valea Căpuşului au fost ecologizate, ca exemplu de comportament adecvat faţă de o resursă epuizabilă, apa.
Acţiunea a fost organizată de către Direcţia Apelor Someş-Tisa- Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, în parteneriat cu Primăria Gilău şi Şcoala Generală din localitate. Voluntarii au adunat peste trei tone de deşeuri. Acţiuni similare au avut loc în toate Direcţiile de Ape, din cadrul Administraţiei Naţionale.
Instituţia susţine că, prin acest demers de ecologizare, a dorit să atragă atenţia asupra riscurilor poluării apelor, care, pe lângă aspectul inestetic, afectează calitatea apei şi pot provoca inundaţii, prin blocarea secţiunilor de scurgere. Drept urmare, direcţia desfăşoară campanii educaţionale, pentru a preveni poluare apelor.
"Direcţia Apelor Someş-Tisa( DAST) derulează numeroase campanii educaţionale. Cel mai recent produs este o carte, în care sunt prezentate aventurile unui peştişor, care înfruntă apele poluate. 90 de copii de la Grădiniţa Degeţica, din Cluj-Napoca, au primit vizita lui OVI, peştişorul năzdrăvan. Copiii s-au identificat cu personajele, prin jocuri de rol, şi au fost încântaţi de finalul fericit al aventurilor, în care OVI este salvat de prietenul său", se mai precizează în document.
"Peripeţiile lui OVI" este o cărticică gândită şi concepută de Administraţia Naţională "Apele Române", în cadrul campaniei "Să păstrăm apele curate!". Campania a câştigat finala festivalului internaţional Green Awards 2008, la categoria Best Green International Campaign. Povestioara a fost unul dintre cele mai apreciate produse de către membrii juriului Green Awards, pentru originalitate grafică şi idei îndrăzneţe.