MENIU

Peste o treime din totalul speciilor de rechini din mările lumii sunt pe cale de dispariţie

Foto: sxc.hu

Mai mult de o treime din totalul speciilor de rechini din mările lumii sunt pe cale de dispariţie, ca urmare a cererii în creştere de aripioare de rechin ce a dus la supraexploatarea populaţiei de rechini, a anunţat Comisia Europeană, care a elaborat deja un plan pentru protecţia rechinilor.

"Înotătoare feroce, rechinii sunt prezentaţi ca personaje negative. Însă, deseori, aceştia sunt victimele unor atrocităţi. De exemplu, în Mexic au fost găsite 30 de exemplare congelate, cu stomacul plin de cocaină, iar în Orientul Îndepărtat supa de aripioare de rechin este considerată o delicatesă, pentru prepararea căreia sunt ucise foarte multe exemplare", se arată în comunicatul CE.

Având în vedere durata lungă de viaţă, maturizarea sexuală târzie şi ritmul scăzut de reproducere, populaţia de rechini se reface foarte greu, de aceea există pericolul dispariţiei speciei, avertizează Comisia.

Prin "Shark Finning" se înţelege amputarea înotătoarei dorsale a rechinilor, aceştia fiind apoi aruncaţi în mare, unde mor. În prezent, nu există nicio restricţie legată de mărimea, vârsta sau specia de rechin pescuită. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a stabilit o listă cu speciile de rechin aflate în pericol, menţionând că rechinul-cap-de-ciocan, rechinul-fierăstrău şi diavolul-de-mare sunt cele mai ameninţate specii.

IUCN subliniază necesitatea unui plan de conservare coordonat la nivel internaţional. De altfel, comisarul european pentru pescuit şi afaceri maritime, Joe Borg, a decis elaborarea unui plan de acţiune pentru protecţia şi gestionarea populaţiei de rechini, care a fost aprobat de guvernele statelor membre în aprilie.

Planul are ca obiectiv protejarea tuturor peştilor cartilaginoşi, nu numai a rechinilor, ci şi a calcanului şi a pisicii-de-mare, în total a peste 1.000 de specii. În UE, "shark finning" este deja interzis de câţiva ani. Însă acest plan de acţiune va introduce măsuri de supraveghere mai stricte pentru a reduce presiunea la care este supus ecosistemul marin, ca urmare a practicării unui pescuit din ce în ce mai intensiv.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană peşti mare rechini conservare