Peste 65 de soiuri de cireşe au fost oferite la sărbătoarea de la Cireşoaia în acest an
Sărbătoarea cireşelor de la Cireşoaia, o localitate din Bistriţa-Năsăud unde toţi localnicii se ocupă cu cultivatul cireşelor, a avut în ofertă, anul acesta, la ediţia cu numărul 116, peste 65 de soiuri.
Cele peste 400 de familii din Cireşoaia au, împreună, peste 600 de hectare de livezi, majoritatea cu cireşi, vişini, dar şi meri, piersici, caişi şi pruni. Toate familiile din Cireşoaia cultivă cireşe, de aici venind şi numele satului.
"Sărbătoarea aceasta o ţinem de peste o sută de ani şi nu am întrerupt-o decât atunci când ne-a pedepsit Dumnezeu şi nu am avut fructe deloc”, a declarat Balla Tamaş, unul dintre organizatorii evenimentului de duminică.
Cu banii adunaţi din vânzarea biletelor de intrare, organizatorii vor mai face lucrări în sat, cum ar fi trotuare, zugrăvitul căminului cultural sau al unor săli de clasă, aşa cum procedează în fiecare an. Cei peste 1.600 de localnici din satul Cireşoaia, comuna Braniştea, mari cultivatori de fructe, au ajuns, în ultimii ani, să-şi vândă marfa în special la export, fără intermediari şi direct din curte, cu preţuri mult mai mari decât le-ar obţine în ţară de la firmele de profil.
Majoritatea sunt entici maghiari şi reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou.