MENIU

Peste 53.000 de crescători de bovine vor primi, săptămâna aceasta, subvenţii de circa 55 mil lei

Foto: inphotos.org

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va plăti, în cursul acestei săptămâni, subvenţii pentru calitatea laptelui livrat la procesare în valoare de 54,9 mil lei, unui număr de 53.717 producători de lapte, care au depus cereri în T1 2009.

"În circa două săptămâni, au fost verificate şi aprobate toate cererile aferente primului trimestru, respectiv peste 54.000 de cereri, totodată fiind făcute şi demersurile pentru asigurarea fondurilor necesare", a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Daniel Constantin.

Acesta a precizat că există asigurări de la Ministerul Finanţelor Publice potrivit cărora în conturile agenţiei va ajunge, săptămâna viitoare, şi suma de 65,5 milioane de lei, pentru plata ajutoarelor de stat destinate sectorului zootehnic, precum şi pentru producerea de material săditor.

Potrivit ordinului 850/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cererile prin care se solicită prima pentru calitatea laptelui de vacă livrat la procesare se depun la centrele APIA, în prima lună după încheierea trimestrului.

De acest sprijin financiar beneficiază crescătorii de animale, deţinători de cotă de lapte, care livrează produsul spre procesare. Aceştia primesc suma de 0,3 lei/litru de lapte, dacă îndeplinesc o serie de condiţii de eligibilitate. Astfel, crecătorii de animale trebuie să aibă exploataţia şi animalele înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, iar laptele să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv număr total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml şi număr de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml.