Peste 500.000 de elevi vor avea acces la internet prin fibră optică în şcoli
Peste 2.300 de şcoli, multe din mediul rural, vor beneficia până în anul şcolar 2010-2011 de internet prin fibră optică, în baza unui acord semnat vineri de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Telecomunicaţiilor.
"Prin acest proiect se va înregistra o creştere a conectării la internet a şcolilor din mediul rural de la 9,8% la 30%. Totodată conectarea la internet la nivelul întregii ţări va ajunge în acest fel la 60%", a precizat la semnarea acordului ministrul interimar al Educaţiei Emil Boc.
Prin realizarea acestui proiect vor beneficia de internet în şcoală 1.700 de comunităţi locale, adică 543.000 de elevi şi 47.000 de profesori.
Cele şapte proiecte vor fi implementate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi pot fi considerate o continuare a unui proiect anterior al Ministerului Educaţiei, care a urmărit dotarea fiecărei şcoli cu câte un laborator de informatică. Se urmăreşte conectarea şcolilor la internet broadband, respectiv la reţeaua RoEduNet, participând astfel la dezvoltarea Reţelei pentru Educaţie şi Cercetare din România la nivelul instituţiilor şcolare din întreaga ţară.
"Internetul va fi asigurat în zona rurală prin fibră optică. Acest program va duce la conectarea la internet a 330 de şcoli din regiunea centrală, nord-estică, nord-vestică şi sud-estică, a 357 de şcoli din zona de sud, a 325 din sud-vest şi a 300 din vest şi judeţul Ilfov", a adăugat Gabriel Sandu, ministrul interimar al Comunicaţiilor.
Aproape trei sferturi dintre studenţii români preferă Internetul ca sursă suplimentară de informaţie în detrimentul clasicelor biblioteci. Peste 94% dintre cei care urmează cursurile universitare deţin acasă cel puţin cu computer conectat la internet, potrivit studiului "Tendinţele în utilizarea instrumentelor IT&C de către studenţii români".
Studiul mai arată că o treime dintre studenţi petrec zilnic până la şase ore pe zi pe internet, accesând preferenţial mediile de comunicare virtuală, cum ar fi e-mail, instant messenger, bloguri şi forumuri. Cei mai mulţi studenţi accesează interentul de acasă (94%), faţă de numai 2% care se servesc pentru acest scop de calculatoarele din facultăţi.