MENIU

Peste 2.500 de delegaţi din 96 de ţări vor participa la Forumul Economic Mondial

Foto: RTV

Peste 2.500 de delegaţi veniţi din 96 de ţări, se vor întâlni astăzi la Davos, în Elveţia, pentru a participa la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial. Temele prioritare de discuţie din acest an sunt criza financiară globală şi posibilele soluţii pentru redresarea economică. Reuniunea, programată să înceapă mâine, se va încheia duminică, 1 februarie.

Pe agenda participanţilor europeni se numără şi problema energiei, ca urmare a recentei crize provocate războiul gazelor dintre Rusia şi Ucraina. 

Unele state europene văd în Rusia un partener nesigur şi doresc identificarea unor surse alternative de energie.Alte voci susţin continuarea parteneriatului cu Moscova, dar cu condiţia ca gazoductele care transportă gazul rusesc să ocolească Ucraina.

Principala opţiune o reprezintă Nabucco, proiect susţinut de Statele Unite, care ar urma să transporte gaz provenit din Azerbaijian şi Turkmenistan prin Turcia şi Balcani spre Europa Centrală.

Printre proiectele de viitor se numără construirea unei centrale termo-nucleare experimentale în sudul Franţei, proiect la care vor participa Statele Unite, Uniunea Europeană, India, Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sud.