MENIU

Peste 120.000 de funcţionari publici vor întrerupe activitatea pe 5 octombrie

Foto: radioomega.ro

Peste 120.000 de funcţionari publici afiliaţi SED Lex şi SNFP vor participa la greva generală din 5 octombrie şi circa 1.000 de reprezentanţi ai celor două federaţii sindicale vor participa la protestul din data de 15 septembrie de la Parlament, au declarat liderii sindicali.

"Funcţionarii publici se vor prezenta la serviciu pe 5 octombrie, dar nu vor munci. Totodată, vom strânge 500 de persoane din toată ţara pentru a participa la pichetul din faţa Parlamentului. Dacă problemele noastre nu vor fi soluţionate, vom continua protestele", a anunţat preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica.

Alianţa Federativă a Sindicatelor Funcţionarilor Publici reprezintă circa 100.000 de funcţionari publici.

La rândul său, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, pentru NewsIn, că angajaţii din 350 de instituţii publice de control din ţară "se vor alia protestelor anunţate pentru 5 octombrie", şi vor declanşa greva generală pe termen nelimitat începând cu data de 20 octombrie.

"Aproape 26.000 de funcţionari publici vor intra în grevă japoneză pe 15 septembrie şi vor înceta activitatea pe 5 octombrie, în semn de solidaritate cu restul funcţionarilor publici. În data de 15 octombrie vom intra în grevă de avertisment, iar începând cu 20 octombrie declanşăm greva generală", a spus Oprescu.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, şi cel al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, au fost convocaţi de premierul Emil Boc la Guvern, unde discută la această oră despre proiectul legii unitare de salarizare a bugetarilor, iar la ora 16:00 va avea loc, la Ministerul Muncii, o nouă întâlnire pe marginea aceastei legi, la care ar urma să participe liderii federaţiilor sindicale.

Reprezentanţii sindicatelor din educaţie, administraţie publică, sănătate şi poliţiştii au anunţat, joi, că aproape 800.000 de bugetari vor declanşa o grevă generală de o zi în data de 5 octombrie şi vor organiza un pichet în jurul Parlamentului pe 15 septembrie, fiind nemulţumiţi de ultima formă a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea în Parlament.
Mai multe articole despre:
grevă funcţionari publici SED LEX SNFP