MENIU

Peste 100 de studenţi străini ai UMF Cluj au protestat faţă de majorarea taxelor de studiu

Foto: santinela.info

Peste 100 de studenţi străini de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca au protestat vineri, faţă de majorarea taxei de şcolarizare.

La protest au participat studenţi din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene: Maroc, Israel, Tunisia sau Algeria. Unii dintre studenţii din anul I au declarat că pentru ei taxa de şcolarizare s-a dublat faţă de nivelul la care se aşteptau conform ciferelor de anul trecut.

Unul dintre protestatari a avut la el un megafon, cu ajutorul căruia a scandat, în limba engleză "Nu mai vrem alte taxe", "Uniţi, împreună", "Nu taxă".

La protest a participat şi candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nati Meir, care a anunţat că, în cursul săptămânii viitoare, va participa la proteste similare ale studenţilor străini medicinişti din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Protestul studenţilor străini a constat într-un marş de la noua clădire a rectoratului UMF Cluj-Napoca până la vechea clădire şi un protest în faţa vechii clădiri.

Un protest similar a avut loc în urmă cu o săptămână, când circa 200 de studenţi străini de la mai multe specializările din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj au protestat, timp de câteva ore, în faţa clădirii Rectoratului, din cauza majorării taxelor de şcolarizare.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca a precizat atunci că taxele de studiu pentru studenţii din afara Uniunii Europene au crescut în urma unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, revizuirea taxelor de şcolarizare nefiind decisă de universitate.

"Începând cu acest an universitar, pentru studenţii deja înscrişi, nivelul minim al taxei de studiu se aliniază la cel al taxelor stabilite de către Guvern, adică 320 de euro/lună. Pentru studenţii din spaţiul non-UE admişi în anul I în anul universitar 2009-2010, taxa de studiu este de 5.000 euro/an, stabilită în baza legii, prin Hotărâre de Senat", a declarat purtătorul de cuvânt al UMF Cluj, Simona Iclozan.

Semnează manifestul NOI VREM RESPECT