MENIU

Peste 10.000 de ceferişti au mărşăluit prin Capitală. Aceştia se opun concedierilor şi cer condiţii mai bune de lucru

Cei 10.000 de ceferişti şi-au început protestul în faţa Ministrului Transporturilor
foto: mersultrenurilor.ro

Protest de amploare al ceferiştilor în Capitală. Mii de angajaţi ai Căilor ferate au pichetat Ministerul Transporturilor, supăraţi că autorităţile vor să dea afară 12.000 de angajaţi din cadrul CFR. De aici, sindicaliştii au plecat în marş spre Guvern, după care s-au întors în parcul Gării de Nord, de unde au plecat fiecare către oraşul din care au venit.

Preşedintele sindicatului Feroviarul Deva, Atanasiu Dorin, a declarat pentru NewsIn că sindicaliştii nu au cerut o mărirea a salariilor, ci doar păstrea locurilor de muncă şi speră ca, după mitingul de miercuri, guvernanţii să finanţeze calea ferată aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană.

În plus, Dorin a mai spus că se ştie faptul că feroviarii cehi, slovaci, unguri, sârbi, croaţi şi macedoneni au ajuns la un acord cu guvernele lor, în acest an de criză, ca să nu se diponibilizeze personalul. "Se pare că la noi guvernanţii nu înţeleg sa nu mai reducă personalul", a adăugat preşedintele Feroviarul Deva.

Subsecretarul de stat în MTI, Constantin Axinia, le-a spus sindicaliştilor CFR că vor fi chemaţi la discuţii, după ce va discuta cu ministrul Radu Berceanu, care în prezent este plecat în Cehia la reuniunea miniştrilor transporturilor din comunitatea europeană.

După protestul din faţa MTI, ceferiştii au plecat, în marş, pe traseul Gara de Nord, Calea Griviţei, Str. Polizu, Str. Buzeşti, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. Gheorghe Manu, Str. Occidentului, Str. Polizu, Calea Griviţei, Gara de Nord, potrivit reprezentanţilor sindicatelor CFR.

Protestatarii au mers de la Gara de Nord şi la Palatul Victoria, unde au lăsat o petiţie.

Astfel, feroviarii cer oprirea disponibilizărilor de personal de la cele trei companii CFR, strict pentru cei care nu se află la vârsta pensionării. De asemenea, feroviarii solicită intervenţia statului român în vederea opririi declinului tehnic al sistemului feroviar din România.

Totodată, aceştia cer găsirea de urgenţă a unor soluţii de anulare a datoriilor CFR Infrastructură şi achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la furnizor.

Protestatarii feroviari prezenţi la miting au mai cerut şi reducerea salariilor directorilor de la cele trei companii feroviare de stat, CFR S.A, CFR Călători şi CFR Marfă, precum şi a personalului TESA.

"Vom utiliza mai departe, în zilele următoare, toate formele de protest, miting, deschiderea conflictului de muncă şi, ca formă extremă, greva de avertisment şi greva generală. Sperăm ca în zilele următoare să găsim o înţelegere legată de cele cinci puncte principale din petiţie şi să nu ajungem să paralizăm circulaţia pe calea ferată", a spus Gheorghe Popa.

Acesta a subliniat că sindicatele CFR au propus reprezentanţilor MTI, pe tot parcursul negocierilor, desfacerea contractelor de muncă pentru personalul care cumulează pensia cu salariul, precum şi pensionarea din iniţiativa celor trei companii CFR a personalului care îndeplineşte condiţiile de pensie. În acest sens, sindicatele au mai fost de acord cu îngheţarea salariilor pe tot parcursul anului 2009, diminuarea orelor suplimentare şi suspendarea unor sporuri pentru acest an.

Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Constantin Axinia, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că doar un număr de 3.781 de salariaţi ai celor trei companii feroviare de stat, CFR S.A, CFR Călători şi CFR Marfă, vor fi trimişi acasă în 2009, printre aceştia numărându-se angajaţii care îndeplinesc condiţiile de pensionare sau au fost deja pensionaţi. Axinia a adăugat că nu ştie de unde au scos sindicatele cifra de 12.000 de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi.

Mai multe articole despre:
Radu Berceanu salarii CFR Ion Molea