MENIU

Peste 1.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din Galaţi nu se regăsesc între cei înscrişi la liceu

Foto: NewsIn

Mai multe posturi de profesor în liceele din Galaţi riscă să fie desfiinţate, după ce peste 1.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a nu se regăsesc între cei înscrişi în clasa a IX-a, ceea ce va duce la reducerea numărului de clase în licee cu aproximativ 30.

Într-o adresă trimisă tuturor directorilor de unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei le sugerează să respecte criteriul economic la fundamentarea planului de şcolarizare pentru anul 2009-2010 şi le recomandă ca, în constituirea claselor, să ţină cont de efectivul mediu de elevi, sub pretextul eficientizării organizării reţelei şcolare.

În şcolile din mediul rural, însă, aceste standarde sunt aproape imposibil de atins în condiţiile în care, de multe ori, o întreagă generaţie poate forma cu greu o clasă de zece elevi, minimul impus de legile educaţiei. Soluţia pentru a respecta dispoziţia ministerului ar fi comasarea claselor, cu riscul desfiinţării mai multor posturi de învăţător şi de profesor. Pentru Minister, acest lucru ar însemna mai puţine salarii plătite de la bugetul Educaţiei.

În judeţul din sudul Moldovei, riscul desfiinţării unor posturi este mai ridicat în ciclul liceal. Deşi Inspectoratul Şcolar Judeţean tocmai a înfiinţat clase de a IX-a în municipiul Tecuci şi în oraşele Târgu Bujor şi Bereşti, această generaţie numără cu peste 30 de clase mai puţin decât număra în anul şcolar 2008-2009, când aceiaşi copii urmau cursurile clasei a VIII-a.

Directorii de şcoli trebuie să transmită până pe 23 iulie situaţiile privind constituirea claselor în conformitate cu dispoziţia Ministerului Educaţiei. Inspectoratul Şcolar Judeţean va centraliza aceste situaţii şi săptămâna viitoare va putea spune câte posturi de învăţător şi de profesor vor fi desfiinţate în anul şcolar 2009-2010.

Mai multe articole despre:
elevi profesori şcoli liceu Ministerul Educaţiei clase