Pericolul ascuns din țigările electronice: impact devastator asupra vaselor de sânge!
Ţigările electronice au devenit din ce în ce mai populare ca alternativă la țigările convenționale, însă există îngrijorări cu privire la impactul acestora asupra sănătății. O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au testat în laborator cinci arome din țigările electronice. Asta și pentru că, pe baza lor, utilizatorii decid ce fumează și în ce cantitate. Cu cât e mai bună aroma, cu atât mai mare e pericolul.
Echipa care a derulat această cercetare a ajuns la concluzia că aromele afectează vasele de sânge, ceea ce înseamnă că ești mai predispus la boli cardiovasculare.
„Aromele au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale care se găsesc în interiorul vaselor de sânge şi al inimii", a explicat profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston, Jessica Fetterman, unul dintre autorii studiului.
Aromele din ţigările electronice lezează vasele de sânge
Aromele testate în laborator au fost cele de mentă, acetil-piridină – fum – vanilie, scorţişoară şi trifoi. În urma analizei s-a constatat că acestea au blocat capacitatea celulelor de a produce un gaz - oxid nitric, a explicat Jessica Fetterman, profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.
„Aceste celule produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor. Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz ", a mai adăugat ea.
Sporirea procesului inflamator şi reducerea cantităţii de oxid nitric sunt unele dintre primele schimbări precursoare bolilor de inimă, infarcturilor şi accidentelor vasculare cerebrale, a avertizat Fetterman.
Preşedintele Asociaţiei americane de vaping, Gregory Conley, a declarat că aceste rezultate „nu schimbă cu nimic" concluziile unor organizaţii respectate, precum Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie (Cancer Research UK) sau Colegiul Regal al Medicilor (Royal College of Physicians) care au declarat că „posibilele riscuri ale vapingului nu le-ar depăşi nici măcar cu 5% pe cele ale fumatului" ţigărilor cu tutun.