MENIU

Pericol de evacuare la Ocnele Mari după ce nivelul saramurii a crescut

Foto: RTV
La Ocnele Mari nivelul saramurii scoase din caverna prăbuşită în urmă cu o săptămână a crescut cu peste un metru şi a inundat grădinile oamenilor

La Ocnele Mari nivelul saramurii scoase din caverna prăbuşită în urmă cu o săptămână a crescut cu peste un metru şi a inundat grădinile oamenilor. Două drumuri sunt deja acoperite, iar şapte familii care au casele chiar în zona bazinului de retenţie aşteaptă în orice moment ordinul de evacure.

Situaţia se agravează la Ocnele Mari, în judeţul Vâlcea. Suprafaţa craterului format în urmă cu 10 zile, după prăbuşirea tavanului unei caverne, s-a mărit iar nivelul apei a crescut cu peste 3 metri. Pentru că apa a intrat deja în curţile oamenilor, aceştia au început să-şi mute animalele şi să-şi strângă lucrurile. 

Apa adunată în craterul format la Ocnele Mari a început să se reverse, după ce una dintre pompele de evacuare s-a stricat.

Autorităţile sunt nevoite să inunde zona locuită din cauză că platforma chimică nu mai prelucrează de câteva zile niciun gram de saramură, iar în alte câmpuri de exploatare nu mai sunt spaţii de depozitare. Un alt bazin de retenţie construit după dezastrul din 2001, când o altă salină s-a prăbuşit este fisurat şi nu poate fi folosit.

Din subteranul cavernei prăbuşite sâmbăta trecută s-au evacuat doar 150.000 de metri cubi de saramură din întreaga cantitate de peste un milion de metri cubi. Reprezentanţii comitetului pentru situaţii de urgenţă anunţă că la Ocnele Mari se menţine Codul Roşu instaurat în urmă cu 11 zile.