MENIU

Pentru unii minori, Ziua Copilului nu are nicio însemnătate

Foto: Realitatea TV

Bătut acasă, abuzat şi la şcoală. Cum nu găsesc nicăieri linişte, avem din ce în ce mai mulţi copii cărora strada le devine casă, iar ţigările ţin locul jucăriilor. Aşa îşi duc traiul o parte din micuţii României pentru care Ziua Copilului nu are nici o însemnătate.

Doar anul trecut au dispărut aproape 3.400 de copii în România. Aproape jumătate dintre ei au căzut victimă traficului internaţional de copii, au fost exploataţi sexual sau au fost forţaţi să muncească. Deşi de cele mai multe ori sunt găsiţi de poliţie, experienţele prin care trec lasă traume greu de reparat.

Mai rău e că numărul copiilor abuzaţi creşte de la an la an. Doar în prima jumătate a anului 2007, potrivit Autorităţii de Protecţie a Drepturilor Copilului, peste cinci mii de minori au fost exploataţi, cei mai mulţi fiind abuzaţi fizic. Cele mai multe abuzuri se petrec în familie, dar sunt şi cazuri în care copiii sunt agresaţi în incinta şcolilor.

Copiii cu vârsta între 10 şi 13 ani cad cel mai des victimele abuzurilor, potrivit Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii. În aceste condiţii, rata abandonului şcolar s-a triplat din 2000 până în 2007, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii. Perspectivele sunt sumbre: peste nouă mii de copii din Capitală vor rămîne în acest an acasă din cauza locurilor insuficiente la gradinitele de stat. Iar efectele sunt devastatoare.

53% dintre adolescenţii români au dificultăţi de citire şi înţelegere a unui text, potrivit raportului din 2008 al Comisiei Europene. Iar dacă în trecut jucăriile erau la mare căutare, mai nou, ţigara a devenit accesoriul cel mai des folosit. Anul trecut statisticile arătau că peste 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani fumează. Iar ţigara merge mână-n mână cu băutura. Un studiu ESPAD de la finele anului 2007 arată că 52% dintre tinerii din România au experimentat starea de ebrietate.