MENIU

Pensiile şi salariile, printre problemele Ministerelor Muncii şi Finanţelor

Nemulţumiţi de noua lege de salarizare mii de sindicalişti au ocupat Piaţa Victoriei pe 7 octombrie

Legea salarizării bugetarilor nu este în totalitate acceptată de sindicate, iar despre legea pensiilor nimeni nu ştie când va fi gata. Acestea sunt câteva dintre problemele Ministerului Muncii. Legile salarizării şi pensiilor fac parte, de altfel, şi din lista celor mai importante condiţii ale Fondului Monetar Internaţional.

Nemulţumiţi de noua lege de salarizare, mii de sindicalişti au ocupat Piaţa Victoriei pe 7 octombrie. Asta după ce, cu două zile înainte, 700.000 de bugetari fuseseră în grevă generală. Deşi în calendarul sindicaliştilor erau trecute şi alte proteste, ei au decis să le amâne până la instalarea unui nou guvern. Legea unică de salarizare este, de altfel, una dintre punctele cheie din acordul cu FMI. Deşi a fost asumată de către Guvern, legea nu a intrat în vigoare pentru că a fost contestată la Curtea Constituţională.

Un alt punct fierbinte pe masa Ministerului Muncii îl reprezintă stabilirea salariului minim pe 2010. În timp ce sindicatele refuză toate cele trei variante propuse de patronate, reprezentanţii Ministerului propun ca salariul minim să crească până la 705 lei.

Legea unitară a pensiilor, tot o condiţie a Fondului Monetar Internaţional, este o altă problemă a Ministerului. Guvernul Boc îşi propusese să-şi asume răspunderea pe un proiect de lege, un altul este depus la Parlament, dar criza politică blochează şi aceste proiecte.

Plata salariilor şi a pensiilor reprezintă un alt punct nevralgic al Ministerului Muncii. Una dintre şansele de rezolvare a problemei ar fi fost primirea celei de-a doua tranşe din împreumutul FMI, care s-a amânat din pricina situaţiei politice din ţară. Însă, finanţarea externă este condiţionată de aplicarea mai multor legi şi de ţinte de deficit bugetar stricte. Guvernul a anunţat că ţinta de deficit pentru 2010 este de 5,9% şi se vizează o creştere economică de 1,3 %. În plus, FMI mai cere ca bugetul pe anul 2010 să fie aprobat cât mai repede în condiţiile stipulate în memorandum.

În răspunderea Ministerului de Finanţe este şi elaborarea unei legi a răspunderii fiscale. Continuarea finanţării internaţionale este condiţionată de bugetul pe 2010, legea răspunderii fiscale şi o anume ţintă a deficitului public.