MENIU

Pe Valea Cărpăreţului din Sibiu se defrişează păduri întregi

Foto: http://padureaeinpom.files.wordpress.com/2007/09/bun-2.jpg

Defrişări masive într-una dintre cele mai frumoase zone din România. Pe Valea Cărpăreţului se taie păduri întregi, iar frumuseţea zonei tinde să devină o amintire. Cu toate că responsabilii exploatărilor forestiere din zonă spun că tăierile sunt legale, imaginea este apocaliptică. Sute de copaci stau culcaţi la pământ, iar liniştea dintre văi este curmată de sunetul metalic al drujbelor.

În urmă cu doi ani, partea stângă din pădurea de pe Valea Căprăreţului a fost retrocedată unui Ocol Silvic privat, care a început să taie copacii. Pădurarii de pe Valea Căprăreţului care au îngrijit pădurea până la retrocedare nu mai au cuvinte să descrie dezastrul din zonă.

"Mi-e foarte greu să zic că am avut cantonul ani de zile şi aproape că mă tăia plânsul. Noi n-am tăiat niciodată nici pentru canton lemne de foc din marginea drumului... Şi-acuma vedeţi ce-i..", a precizat Ioan Muntiu, pădurar District Silvic Sibiu.

Localnicii din zonă văd zilnic tractoarele şi maşinile grele care transportă lemnul chiar prin faţa caselor lor.

Cu cât înaintezi mai mult în mijlocul pădurii, cu atât dezastrul este mai mare. Responsabilii de Ocolului Silvic privat garantează că tăierile se fac după un plan care se va finaliza cu plantări.

"Exploatările definitive se fac fie la răşinos, cu preponderenţă, fie la foioase în special în măsura în care există regenerare instalată natural", a declarat Cătălin Dăniceru, responsabil exploatări forestiere în Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.

Cu toate astea, până acum nu a fost plantat nici măcar un copac, iar defrişările continuă. 

Mai multe articole despre:
Sibiu pădure pădurar defrişare