MENIU

PD-L ar dori schimbarea Regulamentului Camerei ca deputaţii să poată depune amendamente în plen

Foto: NewsIn

Deputaţii PD-L Adrian Gurzău şi Daniel Oajdea vor schimbarea Regulamentului Camerei astfel încât deputaţii să aibă posibilitatea să depună amendamente la un proiect de lege şi în plen, cei doi spunând că actualele prevederi îi transformă pe parlamentari într-o maşină de vot.

Cei doi democrat-liberali susţin că actualele prevederi regulamentare au transformat Parlamentul într-o maşină de vot, deputaţii neavând timp să studieze toate proiectele de lege, astfel încât să voteze în cunoştinţă de cauză. "Parlamentarismul a murit în România de când în plenul Camerei nu se mai pot vota şi propune amendamente la proiectele de lege. În momentul în care pleacă de la comisie, nu se poate decât vota, motiva votul sau vorbi pe procedură", a declarat, joi, Adrian Gurzău. El a precizat că la nivelul grupului PD-L se discută posibilitatea modificării Regulamentului în sesiunea următoare pentru ca deputaţii să poată aduce amendamente şi în cadrul şedinţelor de plen.

"Oricât de bine ar vrea cineva să se pregătească, este foarte greu să acopere toate proiectele de iniţiative legislative care apar în ziua de luni şi marţi. Ar trebui să se facă amendamente în plen sau, dacă nu, ar trebui să avem timp de o săptămână dezbateri, să ştim efectiv ce dezbatem", a adăugat Daniel Oajdea. Acesta a adăugat că o asemenea modificare nu ar conveni parlamentarilor chiulangii a căror absenţă de la dezbateri va fi mai uşor de detectat. "Pentru chiulangii nu-i uşor pentru că nu mai poţi să pleci din sală, să-ţi rezolvi problemele la Guvern sau la diverse autorităţi şi să figurezi că participi la diverse dezbateri", a mai spus Oajdea.

Liderul de grup al deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a precizat că modificarea Regulamentului este, deocamdată, la nivel de analiză în cadrul grupului. "Acum facem o analiză şi, în funcţie de păreri, vom lua o decizie de face o propunere în acest sens. Cel mai probabil vom cere o mărire a numărului celor care pot lua cuvântul din partea unui grup parlamentar la dezbaterea unui legi, să ajungem de la unul singur la trei", a spus Toader.
Mai multe articole despre:
PD-L Adrian Gurzău Daniel Oajdea