Patru milioane de români se vor îmbolnăvi de gripă porcină, estimează epidemiologii români
Aproximativ patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină, pe toată perioada pandemiei, apreciază experţii epidemiologi din România, vârful epidemiei fiind estimat în perioada februarie- aprilie.
Copiii din unităţile şcolare vor fi vaccinaţi împotriva gripei porcine doar cu acordul părinţilor, iar gravidele doar la cerere, în cadrul campaniei care va începe la 1 decembrie, a mai anunţat, vineri, prof. dr Geza Molnar.
"Toţi minorii din şcoli vor fi vaccinaţi doar cu acordul părinţilor, iar studenţii şi gravidele vor putea opta dacă vor să fie vaccinaţi sau nu. În orice caz, Institutul Cantacuzino va produce în prima tranşă cinci milioane de doze de vaccin Cantgrip", a spus dr. Geza Molnar.
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva gripei porcine, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva gripei porcine.
De asemenea, cu prioritate va fi vaccinat personalul care lucrează în domenii precum apărare, graniţe, aeroporturi, hidrocentrale şi personalul medico-sanitar.
"Campania de vaccinare a populaţiei se va desfăşura concomitent cu finalizarea producţiei de vaccin şi în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce înseamnă acoperirea unui procent de 20% din populaţie", a declarat, la începutul lunii august, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Numărul cazurilor de gripă porcină din România a ajuns la 333. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.