MENIU

Patru elevi de la Liceul "Georgiana" din Oradea nu au fost acceptaţi la Bacalaureat

Foto: Romanialibera.ro

Patru elevi de la Liceul particular "Georgiana" din Oradea nu vor putea susţine examenul de bacalaureat după ce, în urma unui control al ISJ, s-a constatat că doi dintre ei nu puteau face dovada că au absolvit clasa a XI-a, iar alţi doi au trecut de la cursurile fără frecvenţă la cele de zi.

Liceul particular "Georgiana" din Oradea a fost, anul trecut, în centrul unui scandal, în urma încercării de fraudare a bacalaureatului în sesiunea iunie-iulie. Scandalul a fost declanşat după ce s-a descoperit că o elevă care susţinea bacalaureatul nu putea justifica anii de studii aferenţi claselor X şi XI şi nu avea vârsta necesară pentru a putea participa la examen. Ulterior, au mai fost descoperiţi încă şapte elevi, de la aceeaşi şcoală, care s-au prezentat la bacalaureat fără a avea calitatea de absolvenţi. Deşi aveau foi matricole eliberate, elevii în cauză nu figurau în cataloage.

În acest an, Inspectoratul Şcolar Bihor a întreprins un control la unitatea particulară de învăţământ, constatând că unii elevi nu întunesc condiţiile pentru a se înscrie la examen.
"Patru candidaţi, provenind de la Liceul Georgiana au fost respinşi. Doi dintre nu pot face dovada că au finalizat clasa XI-a.  Alţi doi au urmat cursurile la forma de fără frecvenţă şi au trecut direct în clasa a XII-a la zi. Legal, acest lucru nu se putea întâmpla decât dacă, conform metodologiei, ar fi avut media la mai mare de 7, ceea ce nu s-a întâmplat" a precizat Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor.

Din cei 40 de candidaţi înscrişi iniţial pentru a susţine bacalaureatul, doar 21 vor mai susţine examenul. O parte dintre candidaţi s-au retras pe parcurs, din diverse motive.
Anul trecut, în luna octombrie, în urma unui control al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), care a scos la iveală o serie de nereguli în activitatea şcolii, Ministerul Educaţiei a dispus suspendarea activităţii la acest liceu. Decizia a fost atacată în instanţă, iar cazul este pe rolul Curţii de Apel Oradea. Până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, şcoala particulară are dreptul să funcţioneze.
Mai multe articole despre:
scandal fraudă BAC