MENIU

Patronii au luat măsuri anticriză de şase luni, Guvernul abia începe

Foto: RTV

Bugetarii au fentat destul de bine criza până acum. Şi asta pentru că Guvernul a întârziat nouă luni să ia măsuri dure de reducere a cheltuielilor publice. Astfel, sistemul public va fi cutremurat de disponibilizări şi reduceri salariale abia în ultimul trimestru al anului. În schimb, în mediul privat criza se simte încă din ianuarie.

Angajaţii din privat sunt deja sătui de criză, în vreme ce bugetarii abia încep să-i simtă gustul amar. Presaţi de lipsa banilor, patronii s-au văzut nevoiţi încă de la începutul anului să-şi restrângă afacerile. Mai întâi au redus din cheltuielile şi investiţiile firmei. Strânşi cu uşa, au început să dea şi afară.

Peste 570.000 de şomeri erau înregistraţi în luna iulie, un nivel record al ultimilor cinci ani! Mai puţin de un sfert dintre aceştia provin din sistemul public. Patronii care nu au fost nevoiţi să tragă obloanele au luat alte măsuri dure. Au scăzut salariile, în medie cu 20%, au redus programul de lucru, iar marile companii au apelat şi la concediile fără plată. Dacă angajaţii păstraţi pe ştatul de plată au acceptat situaţia, bucuroşi că au un loc de muncă, situaţia este total opusă la stat.

Sindicatele critică aspru decizia Guvernului de a trimite bugetarii în concediu fără bani 10 zile. Contestă, bineînţeles, şi intenţia de a trimite în şomaj peste 10.000 de bugetari. Autorităţile sunt acuzate că fac economie pe spatele salariaţilor, în loc să stopeze risipa banului public.

Realitatea este, însă, că lipsa de măsuri a Executivului a dus la creşterea deficitului bugetar la cote uriaşe, în vreme ce patronii au reuşit chiar şi să pună ceva bani deoparte.

Mai multe articole despre:
şomeri măsuri anticriză sistem public