Patriciu: Sunt dispus să risc investiţii de câteva miliarde euro în Marexin şi în nămolul sapropelic
Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat că este dispus să rişte investiţii de câteva miliarde de euro în Marexin şi în nămolul sapropelic, în următorii ani, considerând gazhidraţii ca fiind sursa de energie a viitorului.
Omul de afaceri a menţionat faptul că, în afară de licenţa pentru sapropel deţinută în Româna, mai are şi o altă licenţă, fără a specifica despre ce ţară este vorba. "În teritoriul românesc, rezervele sunt reduse, din păcate. Sunt mult mai mari în alte părţi. Mai avem şi o altă licenţă pentru nămol sapropelic, dar nu în România. Nu vă pot spune unde. Căutăm sursă de energie alternativă, care nu este acelaşi lucru cu energia regenerabilă", a spus Patriciu.
Acesta a afirmat că, la proiectul Marine Resources Exploration International (sau Marexin), lucrează în prezent 400-500 de oameni, în lume, în universităţi şi în institute de cercetare. "Sursa cea mai credibilă de energie, după părerea mea, în viitor, sunt gazhidraţii. Rezervele de gazhidraţi ale planetei sunt mai mari decât tot volumul de hidrocarburi solide, lichide şi gazoase care au fost consumate şi care mai sunt cunoscute încă. Gazhidraţii sunt sursa de energie a viitorului, care mai poate produce energie pentru planetă încă 100 de ani de acum înainte şi va fi mai ieftină decât nuclearul, de exemplu", a concluzionat Dinu Patriciu.
Marine Resources Exploration International BV, din Olanda, a fost înfiinţată în 2007, iar subsidiara sa din România, Marine Resources Exploration International SRL, a fost deschisă în iunie 2008.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9.000 de kilometri pătraţi în Marea Neagră, pentru explorarea resurselor de nămol sapropelic. Potrivit informaţiilor obţinute de NewsIn, firmei care a câştigat licitaţia, Marine Resources Exploration International SRL, i s-a concesionat o suprafaţă de 9.000 km pătraţi, dintre care 3.800 de kilomteri pătraţi se aflau în zona de litigiu internaţional cu Ucraina.
Nămolul sapropelic reprezintă, împreună cu ceilalţi compuşi care îl însoţesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidraţi şi deuteriu), o sursă neconvenţională de energie, fiind o alternativă energetică de viitor. Sapropelul este o substanţă de culoare închisă, care conţine straturi de sedimente şi materie organică. Prin procesare, se poate obţine gaz sintetic, procesul fiind aproximativ asemănător cu cel al folosirii biomasei.