Patriarhul Daniel a sărbătorit, pe 30 septembrie, doi ani de la întronizare
Biserica Ortodoxă Română a marcat pe 30 septembrie, doi ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh. La Catedrala Patriarhală a fost oficiată o slujbă Te Deum, urmată de un moment aniversar, unde a fost prezentat un bilanţ sintetic al celor doi ani.
Preafericitul Părinte Daniel a avut deschidere mult mai mare decât predecesorii săi către audio-vizual. A reuşit să lărgească aria de emisie a Radio Trinitas şi Trinitas Tv.
De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel a înfiinţat Episcopia Devei şi Hunedoarei cu sediul în Deva. În privinţa Catedralei Mântuirii Neamului, a dispus efectuarea de lucrări de foraj pentru Studiul geotehnic pe terenul aferent noii Catedrale epatriarhal şi întocmirea un Proiect-temă pentru lucrările de infrastructură pe amplasamentul ansamblului Catedralei Mântuirii Neamului.
Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a propus includerea unor amendamente în Codul penal şi Codul de procedură penală privind dezincriminarea prostituţiei, dezincriminarea incestului, reglementarea uciderii la cererea victimei (eutanasia), dezincriminarea vătămării fătului în perioada sarcinii de către femeia însărcinată, comercializarea sau expunerea de materiale cu conţinut obscen, precum şi propunerea de eliminare a prevederii legale referitoare la competenţa de judecare în primă instanţă, în materie penală, a şefilor cultelor religioase şi a celorlalţi membri ai înaltului cler, care au cel puţin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Acesta a mai promovat şi ordonanţa de urgenţă care prevede că pentru lăcaşele de cult care trebuie retrocedate greco-catolicilor să fie un termen de graţie de 10 ani. El a continuat demersurile pentru menţinerea religiei în liceu şi a obţinut aprobarea pentru reînfiinţarea specializării Teologie Asistenţă Socială.
Promisiunile Preafericitului Părinte Daniel
Daniel Ciobotea, cel de-al şaselea patriarh al BOR, a fost ales prin votul membrilor Sfântului Sinod, pe 12 septembrie 2007.În primul discurs de patriarh, rostit în momentul întronizării, PF Daniel şi-a anunţat intenţia de a întări misiunea socială a Bisericii, pentru a pătrunde în viaţa "prea secularizată" a credincioşilor ortodocşi. Un trust media al BOR, ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, alături de activitatea misionară şi de implicarea socială a Bisericii Ortodoxe Române erau priorităţile desprinse din programul pastoral anunţat succint.
Preafericitul Daniel s-a referit şi la Catedrala Mântuirii Neamului ca prioritate a programului său pastoral, afirmând că îşi doreşte ca autorităţile şi credincioşii să contribuie la construirea edificiului care, la moartea lui Teoctist, fusese deja considerată de către mai mulţi membri ai clerului una dintre cele mai importante sarcini ale următorului patriarh.
La doi ani de la întronizare, Catedrala Mântuirii Neamului a devenit un obiectiv aproape atins. Clădirea va avea 110 metri înălţime şi va include, pe lângă un sălaş de cult pentru ortodocşii români şi pelerinii străini, două hoteluri, un restaurant, librării, magazine şi săli pentru seminarii, potrivit reprezentaţiilor Patriarhiei. Viitoarea Catedrală Ortodoxă se va întinde pe 11 hectare, în zona Calea 13 septembrie, lângă Palatul Parlamentului, şi va fi construită, potrivit proiectanţilor, în stil bizantin, în formă de potir.
În iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Alegerea unui prelat care nu împlinise încă 40 de ani a fost receptată de mulţi credincioşi ca un prim semnal de reformă în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.
Sub conducerea lui Daniel Ciobotea, Mitropolia Moldovei a devenit una dintre cele mai prospere mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române. Conform "Evenimentului Zilei" din 2 martie 2007, principala putere financiară a Mitropoliei Moldovei constă în numeroasele proprietăţi imobiliare pe care le deţine. Astfel, instituţia are peste 4.500 de hectare de teren agricol, care iniţial au fost arendate, pentru ca, mai târziu să fie administrate de o firma proprie, "Terra Crucis".De asemenea, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei mai deţine o editură, o tipografie, un post de radio şi unul de televiziune (Radio Trinitas şi Trinitas TV).
ÎPS Daniel nu a fost ocolit, de-a lungul timpului, de acuzaţii privind implicarea în politică. În 1996, a fost acuzat ca l-ar fi susţinut pe Ion Iliescu la alegerile prezidenţiale câştigate în cele din urmă de Emil Constantinescu. În 2000, i-a oferit premierului de la acea vreme, Mugur Isărescu, cea mai înaltă distincţie ecleziastică pe care o poate oferi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: "Crucea Moldovei". În schimb, a primit de la Emil Constantinescu "Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce".
În 2004, numele mitropolitului Moldovei a fost vehiculat în scandalul stenogramelor PSD. Mitropolitul Daniel l-a decorat şi pe ministrul Administraţiei Publice din acea perioadă, Octav Cozmâncă, tot cu cea mai înaltă distincţie: "Crucea Moldovei".