MENIU

Pasagerii avionului al cărui pilot a murit în timpul zborului nu au ştiut nimic

Foto: RTV

Mulţi dintre pasagerii avionului al cărui pilot a murit în timpul zborului de la Bruxelles la New York nu şi-au dat seama că există o problemă decât la aterizare, relatează AFP.

"Nu am fost la curent. Au chemat un medic spunând că este o urgenţă", a declarat unul dintre pasageri pentru postul de televiziune NY1.

Comandantul cursei Continental Bruxelles-New York, un bărbat în vârstă de 61 de ani originar din New Jersey, care lucra de 21 de ani pentru compania americană, a decedat, "aparent din cauze naturale", a anunţat compania într-un comunicat. Rezultatele autopsiei vor determina cauzele decesului.

"Comandantul a murit în zbor, un copilot şi un alt pilot care se afla tot la bordul zborului Continental 61 controlează aparatul şi vor face o aterizare la Newark, între ora locală 11:45 şi 12:00 (18:45-19:00 ora României)", a declarat, cu puţin înainte de aterizare, purtătorul de cuvânt al Aviaţiei civile americane (FAA), Jim Peters.

"Ne ocupăm să oferim tot ajutorul necesar", a adăugat oficialul, precizând că nu cunoaşte cauzele decesului. Pistele aeroportului Newark, al doilea ca mărime din New York, au fost eliberate, iar celelalte avioane în curs de aterizare au fost puse în aşteptare, pentru a facilita sosirea aparatului, a anunţat el.

Celălalt pilot care se afla la bordul aparatului nu era de serviciu când a fost chemat în cabină. "Echipajul s-a concentrat pe menţinerea controlului aparatului", a precizat Jim Peters pentru NY1.

Aparatul Boeing 777, un model nou pe care Continental l-a dat în folosinţă în vară, pentru a face curse între Statele Unite şi Europa, transporta 247 de pasageri.

Avionul a aterizat fără probleme la ora prevăzută, cu scurt timp înainte de prânz ora locală, pe aeroportul Newark, care era destinaţia sa. Avionul decolase de la Bruxelles la ora locală 09:45.

Moartea unui pilot în timpul zborului este un incident care nu s-a întâmplat prea des în istoria aeronautică. Totuşi, pentru compania Continental Airlines este a doua oară într-un interval relativ scurt. În 21 ianuarie 2007, un avion al aceleiaşi companii care asigura legătura între Texas şi o staţiune balneară mexicană a fost nevoit să aterizeze de urgenţă, după ce pilotul său s-a simţit brusc rău. Copilotul a reuşit să aterizeze, iar pilotul a murit la scurt după aterizare. Avionul transporta 210 pasageri.

În 8 mai 2000, un avion al companiei taiwaneze China Airlines (CAL) a fost nevoit să revină de urgenţă pe aeroportul de pe care decolase, după ce pilotul a fost victima unei crize cardiace, la scurt timp după decolare. Copilotul a reuşit aterizarea, iar pilotul a murit la sosirea la spital.

În 12 martie 1997, derapajul unui Airbus A-320 al companiei Gulf Air pe aeroportul de la Abu Dhabi a fost provocat de o criză cardiacă a pilotului în timpul decolării.