Partidele de opoziţie legalizează o majoritate parlamentară pentru a-l obliga pe Traian Băsescu să desemneze un premier tehnocrat
Victor Ponta, fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat în cadrul emisiunii Ora de Foc, de la Realitatea TV, că PSD, PNL şi UDMR sunt în negocieri pentru semnarea unui protocol care să legalizeze o \"coaliţie\" care să asigure majoritatea parlamentară pentru a-l putea propune pe Klaus Johannis la funcţia de premier.
Potrivit Constituţiei, dacă un partid deţine majoritatea absolută în Parlament acesta poate desemna primul ministru.
De asemenea, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, după anunţul înţelegerii PNL-PSD-UDMR şi minorităţi pentru susţinerea lui Klaus Johannis premier, că în acest moment există o majoritate parlamentară şi şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu va acţiona cu responsabilitate."Avem o majoritate parlamentară", a anunţat preşedintele PNL, susţinând că Johannis este un om care are şi prestigiu, şi este independent în raport cu prezidenţiabilii.
"Pornesc de la premisa că preşedintele Băsescu va acţiona cu responsabilitate", a continuat el, mizând pe "obligaţia de a găsi o soluţie rapidă".
Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a întâlnit marţi seară cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, pentru discuţii pe tema unui nou prim-ministru şi a unui guvern de tehnocraţi. Propunerea lui Klaus Johannis pentru funcţia de prim-ministru a venit din partea liberalilor şi este susţinută de cele trei partide din Opoziţie.
"Am convenit ideea susţinerii unui prim-ministru independent şi a unui executiv alcătuit din specialişti neangajaţi politic până la alegerea unui nou preşedinte al României. Am invitat conducerile formaţiunilor menţionate (PNL şi UDMR, n.red.) pentru o rundă finală de consultări mâine la Senatul României", a spus Geoană după întâlnirea de marţi seară dintre cele trei formaţiuni politice.
Traian Băsescu a precizat că niciunul dintre partide nu are majoritate absolută în Parlament. Şeful statului a mai anunţat că, în cadrul consultărilor, nu se va abate de la Constiuţie şi că va încerca să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.
Şeful statului a citat din articolele 85 şi 103 ale Constituţiei,
cele în care se enumeră procedurile Legii fundamentale pentru
desemnarea premierului şi a formării noului Guvern, făcând două
precizări. În primul rând, şeful statului a invocat situaţia
constituţională în care nu există un partid cu majoritate absolută în
Parlament, iar preşedintele este cel care desemnează primul ministru. De asemenea, Traian Băsescu a mai anunţat că, în
cadrul consultărilor, nu se va abate de la Constituţie şi că va încerca
să evite criza politică în relaţia cu partidele parlamentare.
Şeful statului le-a răspuns, în acest fel, partidelor care au votat
moţiunea de cenzură şi care au sugerat că doresc formarea unei
majorităţi parlamentare (fără să precizeze din cine ar fi formată),
care să-i ceară preşedintelui Băsescu să nu ignore propunerea de
premier pe care o va înainta la Cotroceni.
"Calculele politice nu au ţinut cont de interesul României", a spus
Traian Băsescu. Şeful statului a anunţat că, în aceste condiţii, a
invitat partidele parlamentare la Cotroceni pentru a începe procesul de
negocieri.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat la finalul consultărilor cu şeful statului, pe tema propunerii unui prim-ministru, că UDMR nu a venit cu nicio propunere conrcetă pentru funcţia de premier, dar că soluţia liberalilor de a-l propune pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier este o variantă foarte bună care "arată direcţia în care trebuie să se meargă pentru un Guvern tehnocrat".