MENIU

Parlamentul European a cerut ca toate produsele să fie proiectate ecologic din 2012

Foto: crisana.ro

Parlamentul European (PE) a cerut, vineri, Comisiei Europene (CE) să extindă, din 2012, aplicarea cerinţelor de proiectare ecologică la toate produsele, nu doar la cele consumatoare de energie, precum echipamentele electrice şi electronice, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Astfel, cerinţele de proiectare ecologică ar putea fi aplicate şi produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic, precum ferestrele, produsele utilizate în construcţii, materialele de izolaţie, detergenţii şi dispozitivele de utilizare a apei.

Proiectarea ecologică are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului, inclusiv reducerea de energie pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului.

În afară de comportamentul consumatorului, există două modalităţi de reducere a energiei consumate de produse, respectiv o etichetare adecvată de informare a consumatorului cu privire la consumul real de energie (de exemplu, etichetele energetice tradiţionale împart produsele în categorii energetice de la A la G, A ++  indicând un consum foarte economic) şi cerinţe legate de eficienţa energetică a produselor, impuse deja în stadiul de proiectare. 

Extinderea aplicării cerinţelor de proiectare ecologica la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politică a produselor ecologice mai ambiţioasă. "În viitor, este necesar ca cerinţele de proiectare ecologică să se aplice tuturor produselor", se mai arată în comunicat.

Europarlamentarii consideră că prin crearea unei economii bazate pe utilizarea eficientă a resurselor şi cu emisii reduse de carbon va fi stimulată şi competitivitatea.