MENIU

Parlamentul a avizat negativ referendumul pentru parlament unicameral

Foto: NewsIn
Au fost 233 de voturi pentru respingere şi doar 131 de voturi favorabile

Senatorii şi deputaţii au dezbătut, la primul punct al ordinii de zi a plenului comun de miercuri, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la consultarea Parlamentului cu privire la organizarea odată cu alegerile prezidenţiale a unui referendum naţional pentru Parlament unicameral.

Parlamentarii au votat referendumul şi au dat aviz negativ cu 233 de voturi pentru respingere şi doar 131 de voturi favorabile.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, a citit scrisoarea preşedintelui, în timp ce preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a citit avizul juriştilor din Parlament.

Comisiile juridice reunite au dat, pe 14 octombrie, aviz negativ solicitării lui Traian Băsescu privind organizarea referendumului pe tema Parlamentului unicameral, pentru un răspuns nefavorabil preşedintelui votând 18 parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR , iar PD-L s-a opus, prin cele 12 voturi "împotrivă".

Decizia Comisiilor juridice de a aviza negativ scrisoarea şefului statului  a fost luată la propunerea senatorului PSD Toni Greblă, care a recomandat şi ca motivaţiile ce au stat la baza acestei decizii să fie ataşate punctului de vedere transmis conducerii Parlamentului.

Astfel, Greblă a apreciat că un referendum nu poate fi organizat în România în acest moment pentru că mai multe articole ale legii referendumului au fost declarate neconstituţionale, nefiind reformulate pentru a deveni constituţionale în termenul de 45 zile prevăzute de lege.

"Pentru că şi Guvernul a ştiut acest lucru, a venit acum 10 zile cu o OUG prin care suplinea astfel de lipsuri, ordonanţă ce a fost supusă confirmării Parlamentului. Senatul a respins proiectul, cu mai multe motivaţii. Una, legată de faptul că ordonanţa este sigur neconstituţională, întrucât ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în ce priveşte drepturile electorale. Având în vedere şi prevederile Convenţiei Comisiei de la Veneţia, tehnic, juridic, nu poate fi organizat azi un referendum întrucât avem un vid legislativ pe care nu poate să-l acopere Guvernul prin Ordonanţă", a susţinut el, la momentul întocmirii avizului.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Daniel Buda (PD-L) a subliniat că preşedintele nu poate fi limitat în organizarea referendumului pe probleme de interes naţional şi a sintetizat opinia PDL. "Propunerea PD-L este de a da un aviz potrivit căruia solicitarea lui Traian Băsescu corespunde Constituţiei, astfel încât ea să poate fi supusă aprobării Camerelor", a anunţat Buda.

Ioan Oltean a declarat că se încearcă încălcarea Constituţiei şi a Legii referendumului, considerând că aceasta este o tentativă nedemorcatică de a-l bloca pe preşedintele Băsescu.

Grupurile parlamentare ale PNL au votat pentru un aviz negativ, Călin Popescu Tăriceanu susţinând că aceste referendum este o şmecherie politică.

Senatorul UDMR Cseke Attila a arătat că grupul parlamentar din care face parte crede "în continuare" în sistemul parlamentar bicameral şi că modificarea prin referendum a structurii Parlamentului este imposibilă, necesitând revizuirea Constituţiei. Schimbarea Constituţiei a fost susţinută şi de candidatul la preşedinţie, Kelemen Hunor, la depunerea candidaturii la BEC.

"Noi credem în continuare în sistemul bicameral cu o mai bună partajare şi stabilire a atribuţilor celor două Camere ale Parlamentului. (...) prima întrebare pe care doreşte preşedintele României să o adreseze cetăţenilor cu drept de vot din această ţară, trecerea la un Parlament unicameral este o problematică esenţialmente supusă revizuirii Constituţiei, şi nu poate fi tranşată în niciun fel prin referendum", a spus senatorul UDMR.

Grupurile parlamentare au avut dreptul la câte cinci minute fiecare pentru a dezbate scrisoarea preşedintelui.

Votul Parlamentului are însă doar un rol consultativ, decizia de a organiza referendum fiind atributul preşedintelui în exerciţiu.