MENIU

Parlamentari ai PD-L au cerut intervenţia FMI pentru ca Legea salarizării să se aplice şi salariaţilor BNR sau CNVM

foto: cdep.ro

Mai mulţi parlamentari PD-L au trimis o scrisoare FMI, prin care solicită modificarea condiţiilor impuse României prin acordul cadru, astfel încât instituţii precum BNR, CNVM, CSA şi CSSPP, ai căror salariaţi ar fi în continuare privilegiaţi, să fie incluse în Legea salarizării unitare.

"Vă solicităm să reanalizaţi condiţiile impuse României prin acordul semnat de FMI cu Guvernul României pentru o finanţare externă totală de 19,95 miliarde euro, destinat susţinerii României pe durata crizei economice. Aceste condiţii trebuie modificate astfel încât toate instituţiile din sectorul de stat să beneficieze de acelaşi tratament prin includerea lor în Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice", se arată în scrisoarea semnată de 22 parlamentari ai PD-L.

Potrivit democrat-liberalilor, dispoziţiile Legii salarizării unitare, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, nu se aplică BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private.

"Personalul angajat în aceste instituţii beneficiază de venituri lunare extrem de mari în raport cu munca prestată şi realităţile economice din România (...) Nu este normal ca în sistemul de stat să existe privilegiaţi", mai spun semnatarii. Democrat-liberalii dau drept exemplu venitul mediu brut lunar al preşedintelui CSA, de 19.600 de euro şi adaugă că, deşi această categorie de persoane este obligată să-şi facă publice veniturile prin declaraţie de avere, "la rubrica venituri este completat conform fişei fiscale", document care nu este însă accesibil publicului.

"Considerăm că păstrarea în aceste instituţii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabilă în condiţiile în care salariul minim brut este de 600 lei (140 euro), iar salariul mediu brut pe economie este de 1702 lei (400 euro). Sunt cazuri în care pensionarii se află în situaţia de a nu-şi putea plăti cheltuielile curente cu întreţinerea şi medicamentele. Păstrarea unor asemenea dezechilibre duce implicit la afectarea bugetului şi economiei naţionale", conchid semnatarii.

Cei 22 parlamentari solicită FMI să efectueze "toate formalităţile necesare pentru a permite eliminarea în cel mai scurt timp a acestor deficienţe" şi să le comunice care este poziţia FMI faţă de cele prezentate.

Cei 22 parlamentari PD-L sunt Daniel Oajdea, Marius Dugulescu, Gheorghe Ciobanu, Iosif Blaga, Adrian Gurzău, Valentin Rusu, Victor Boiangiu, William Brânză, Mircea Lubomovici, Florin Postolachi, Nicuşor Păduraru, Corneliu Olar, Mihaela Şandru, Lucian Riviş-Tipei, Iustin Cionca Arghir, Cornel Ghiţă, Adrian Niţu, Adrian Florescu, Adrian Bădulescu, Constantin Militaru, Ioan Botiş, Cosmin Popescu.