MENIU

Parlamentar ucrainean acuzat de corupție, căutat în România. Autoritățile din Kiev îl caută după ce s-a ascuns în țara noastră

Un parlamentar ucrainean, acuzat de corupție, s-a refugiat în România, potrivit Biroului Național Anticorupție al Ucrainei. Andriy Odarchenko, membru al partidului „Servitorul Poporului”, a fost dat în urmărire internațională după ce a părăsit Ucraina pe căi neoficiale, evitând punctele de trecere de frontieră obișnuite.

Informațiile au fost dezvăluite în timpul unei ședințe a Înaltului Tribunal Anticorupție din Ucraina, desfășurată pe 23 septembrie.

Odarchenko, suspectat că a încercat să mituiască un oficial ucrainean, a fost văzut ultima oară de șoferul său în Kiev, înainte de a dispărea. Se pare că parlamentarul a cerut azil autorităților române, fiind ajutat de complici pentru a trece granița. Ca răspuns, Ucraina l-a declarat fugar internațional, iar procurorii au cerut confiscarea cauțiunii de peste 362.000 de dolari și transferul acesteia în trezoreria statului.

Acuzații de corupție împotriva lui Andriy Odarchenko

Odarchenko este judecat pentru tentativa de a mitui pe Mustafa Nayyem, fostul șef al Agenției de Stat pentru Restaurare și Dezvoltare a Infrastructurii din Ucraina, cu criptomonedă. În 2023, acesta ar fi oferit bitcoin în schimbul accesului la fonduri pentru reparații la Universitatea de Stat pentru Biotehnologie, unde Odarchenko deține funcția de rector.

Procurorii au cerut modificarea măsurii preventive din cauțiune în detenție, invocând articolul 369, partea a 4-a din Codul Penal al Ucrainei, care prevede o pedeapsă de la cinci la zece ani de închisoare pentru dare de mită. Acesta este primul caz în Ucraina în care mita oferită a fost documentată sub formă de criptomonedă.

Odarchenko neagă acuzațiile, susținând că doar intenționa să-l ajute pe Nayyem să înțeleagă mai bine criptomonedele.