Pariul cu francul elveţian, necâştigător pentru împrumutaţi
În România, unul din opt credite pentru locuinţe a fost acordat în franci elveţieni, în timp ce în Polonia sau Ungaria raportul este de unu la trei. Împrumuturile în franci elveţieni (CHF), inventate ca instrument de promovare agresivă a creditării, în special pe segmentul ipotecar, au beneficiat de un atu major, acela al unei dobânzi mai mici decât la alte produse similare, dar în valute diferite.
Pericolul principal, cel al unei volatilităţi semnificativ mai crescute faţă de orice altă monedă de pe piaţa românească, a fost ignorat. Promotorii creditelor în CHF au fost maghiarii de la OTP Bank, care au folosit această alternativă pentru a ataca segmentul de retail, în toamna anului 2005.
Ulterior, moda creditelor în CHF a fost adoptată şi de Raiffeisen Bank, Bancpost, Porsche Bank, Banca Românească, Piraeus Bank şi Volksbank. La OTP Bank România, majoritatea creditelor ipotecare şi a împrumuturilor de nevoi personale cu ipotecă sunt denominate în CHF, a declarat, pentru Finanţe personale, preşedintele băncii, Laszlo Diosi. Potrivit acestuia, creditele în franci au o calitate mai bună comparativ cu media întregului portofoliu de împrumuturi. Cu alte cuvinte, înregistrează o rată de neperformanţă mai scăzută.